Schengent kritizálta a burgenlandi határnál az osztrák belügyminiszter

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter hétfőn Kelénpataknál (Klingenbach) a határátkelőnél járt, ahol kritikát fogalmazott meg a schengeni rendszerrel kapcsolatban.

Mint az ismert, az Európai Bizottság az EU belső határainak, azaz a schengeni övezetnek a bővítésére tett javaslatot Horvátország, Románia és Bulgária felé. Karner szerint a schengeni határok gyakorlatilag nem működnek, ezt pedig jól példázzák azok az állapotok, amik a magyar-osztrák határnál tapasztalhatóak. A belügyminiszter szerint emiatt értelmetlen tovább bővíteni az övezetet, pénteken pedig meg is vétózta a javaslatot.

A rendőrség szerint Burgenlandban eddig 74291 menekült bukkant fel idén, közülük a legtöbben regisztrálatlanul, de elfogtak 322 embercsempészt is. A roham ugyanakkor most épp csökkenő tendenciát mutat. "Az emberek joggal kívánják, hogy visszafordítsák őket a határon. Ez azonban menedékkérelem esetén jogilag lehetetlen." Ő azt akarja elérni, hogy azokat a migránsokat, akiknek semmi esélyük a menedékjogra, visszatoloncolhassák. Olyan országokról van szó, melyeket nem sújt háború, például India, Tunézia vagy Marokkó. Ausztriában az idei évben eddig 11400 tunéziai állampolgár folyamodott menedékjogért, vasárnap óta pedig vízum nélkül utazhatnak a tunéziaiak Szerbiába.

Az elutasítások mellett Karner ragaszkodik ahhoz is, hogy menekültügyi eljárásokat biztonságos harmadik országokban vagy az EU külső határain végezhessék el. A schengeni övezet kiterjesztése ezért szerinte nem lenne hatékony. A rendszer működésképtelenségét az is bizonyítja, hogy "szinte mindenhol" folyik belső határellenőrzés. A belügyminiszter javaslatokat szeretne az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására. ( BVZ )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek