Kiakadt a polgármester: embercsempészek útjában a falu

A Soproni járás és a határ túloldalán a Felsőpulyai járás most már hónapok (évek?) óta fokozottan érintett az embercsempészetben.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy Sopronkövesd térségében civilek szedik össze Sopronkövesdi és peresztegi civilek szedik össze a menekültek eldobált holmijait November 12. 13:17 a menekültek által eldobált holmikat, iratokat, szemetet. Bevett szokás ugyanis, hogy az embercsempészek még az osztrák határ előtt teszik ki a migránsokat. Nincs azonban mindig így.

Az egyik útvonal mostanában a Harka - Sopronnyék (Neckenmarkt) mezőgazdasági út. A határátkelőnél már több, mint 5 éve nem szabad személygépjárművel áthaladni, aki ezt megszegi, több ezer eurós bírságot is kaphat.

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben pedig nagy betontömbökkel is zárták le az átkelőt, de ennek persze már vége. A tiltó tábla pedig legkevésbé sem akadályozza meg az embercsempészeket, akik gyakran nagy sebességgel száguldanak az útszakaszon, menekülve a rendőrök, katonák elől.

A Krone cikke szerint Hannes Igler polgármester tehetetlennek érzi magát az ügyben, több próbálkozás is volt már arra, hogy valamilyen fizikai módon korlátozzák a határátkelőhöz vezető út forgalmát a személygépjárművek előtt, ám ez ellentmond a kétoldalú megállapodásoknak.

Egy másik javaslat sem valósítható meg: Mivel a sopronnyéki lakosok és Harka lakosai között szoros a kapcsolat, Igler polgármester megpróbálkozott azzal, hogy csak a két település lakosai járhassanak át autóval. Hiába, ez megoldás is sérti az esélyegyenlőségi törvényt (Gleichheitsgesetz), legalábbis ez az érintett minisztérium álláspontja.

A polgármester szerint most az a megoldás tűnik megvalósíthatónak, hogy fekvőrendőrt telepítenek az útszakaszra a gyorshajtók ellen.

Embercsempész autója Harka és Sopronnyék között
Christian Schulter/Krone

A határátkelő környékén egyébként itt-ott leparkolt autókra lehetünk figyelmesek. Ezek többnyire az embercsempészek elhagyott autói, köztük egy arany színűre fóliázott, német BMW, illetve egy másik mikrobusz is. A Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) határátkelőnél is találkozhat már az ember cseh és szerb rendszámú autóval is félreállítva.

A Kronen Zeitungnak egyébként egy magyar rendőr nyilatkozott meglepődve az osztrák menekültpolitikán. „Megmagyarázhatatlan, amit Ausztria kínál a migránsoknak: élelmet, szállást, zsebpénzt, internetet, mobiltelefont és tévét. És ehhez még dolgozni sem kell."

Talán az optimális valahol a magyar és az osztrák menekültpolitika között lenne félúton. (a szerk.)

(Kronen Zeitung cikke nyomán)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet