Romlik a közhangulat, csökken a Fidesz támogatottsága

A ZRI Závecz Research Intézet november közepén végzett közvélemény-kutatás

Mint azt írják: a Fidesz idén májusban minden idők legmagasabb támogatottságát érte el. Akkor a felnőtt népesség 46 százaléka állt mögöttük, azóta viszont jelentős veszteségeket szenvedtek: szeptemberben 37 százalékon, most pedig már csak 33 százalékon állnak - idézi az atv.hu .

A Fidesz csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült és május óta egymillió fő távolodott el tőlük, de 2,7 milliós táborával így is kimagaslik a politikai mezőnyből. Visszaesést a nyári időszakban főképp az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek körében, valamint a kis-közepes városokban és a falvakban figyelhettük meg. A legfrissebb eredmények szerint az utóbbi két hónapban a vidéki városokban további jelentős veszteségek érték a Fideszt (35-ről 27 százalékra szűkült a támogatói kör), az alacsonyabb státuszúaknál viszont csak minimális, 1-2 százalék volt az elvándorlás, a községekben pedig teljesen megállt a szavazótábor csökkenése.

Korábban nem érzékelt változás, hogy a fiatalok közül is sokan eltávolodtak a kormánypárttól: szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta őket, most 25 százaléka.

Mindeközben az ellenzék számottevő módon nem erősödött, a pártnélküliek csoportja viszont jelentősen bővült: 20-ról 30 százalékra.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága valamelyest emelkedett a teljes választói körben: májusban 9, most 11 százalék. A sorban a Mi Hazánk következik. Ők tavasszal 5 százalékot, novemberben 6-ot értek el. A Momentum és Jobbik fél éve 5 százalékon állt, ezúttal 4 százalékosak. Május óta változatlan szinten, 4 százalékon található az MSZP. Az LMP-t és a Kétfarkú Kutyapártot tavasszal a választókorúak 2-2 százaléka támogatta, ebben a hónapban 3-3. A Párbeszéd támogatóinak aránya fél éve és most is 1 százalék.

Bár a kormánypárttól sokan eltávolodtak, a kitartó szavazóik továbbra is aktívabbak, mint az ellenzék támogatói, így a biztos részvételt ígérő, pártok között választók csoportjában 50 százalékot kap a Fidesz. A második helyen a DK áll, 17 százalékkal. A harmadik legerősebb párt a Mi Hazánk, 8 százalékkal. A Momentum 6, az MSZP és a Jobbik 5-5, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 3-3 százalékos. A Párbeszéd 1 százalékot tudhat magáénak.

A felmérés szerint a közhangulat jelentősen romlott tavasz óta. Májusban még az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok a hazánkban, szeptemberre viszont már ez az arány 62 százalékra nőtt, és az emelkedés azóta sem állt meg: a kedvezőtlen vélemények aránya jelenleg 71 százalék.

Eközben az ország működéséről pozitívan nyilatkozók aránya egyre csökken: a tavaszi 41 százalékról szeptemberig 31 százalékra, majd mostanáig 23 százalékra esett. Az egyes ellenzéki pártok támogatóinak 90-95 százaléka negatívan értékeli az ország jelenlegi helyzetét, ahogyan a pártnélküliek többsége (86 százalékuk) is kritikus.

A kormánypárti szavazók többsége (61 százaléka) ezzel szemben elégedett az országban zajló történésekkel, de egyharmaduk szerint rosszul alakulnak hazánk ügyei. A Závecz úgy értékelte: az elmúlt két hónapban a kormánypártiak is borúlátóbbá váltak, szeptemberben ugyanis még 72 százalékuk nyilatkozott pozitívan, és 24 százalékuk negatívan.

A Závecz szerint a rossz közhangulat miatt az ellenzéknek lehetne növekedési potenciálja, de – számos más tényező mellett – a politikai érdeklődés aktuálisan alacsony szintje gátolja ezt.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet