Az országot előmozdítani képes fiatalok nem „alattvaló-gyárakban” érettségiznek

Sopronban is tiltakoznak a pedagógusok a fővárosi elbocsátások miatt. Sokaknál betelt a pohár.

Nyolc fővárosi tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségi akciókban való részvételük miatt a fővárosban, emiatt csütörtökön újabb engedetlenségi akciók indultak országszerte. Kész felháborodási hullám söpört végig az országon és csütörtök délután hatig 65 iskola 634 pedagógusa jelezte, hogy határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezd. Sopronban is van olyan tanár, aki csatlakozott. Tisztában van vele, hogy az állásával játszik, de vállalja. Hegyi Norbertnek hívják, a Lackner-iskola pedagógusa és a közösségi hálón is megosztotta álláspontját.

" Elég abból a gondolatból, hogy úgy várjuk „önfeledten” a karácsonyt, hogy közben kollégáinkat (s velük családjaikat és a kollégáink által tanított gyerekek százait) teszik tönkre, mert nem voltak hajlandóak akarattalan szolga módjára betartani a betarthatatlan, kizárólag önös és gátlástalan hatalmi érdekeket szolgáló, rájuk szabott, nyomorult törvényeket. Jellemtelen hatalom által hozott erkölcstelen törvényeket betartani ugyanis maga is erkölcstelenség. Én ehhez egy percig sem asszisztálok tovább " - írta.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium közösségének negyvenkét tagja az iskola honlapján aláírásával is kifejezte felháborodását és tiltakozását:

Alulírottak, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tanárai, kifejezzük felháborodásunkat és tiltakozásunkat az Országos Sajtószolgálat által 2022. november 30-án kiadott belügyminisztériumi közleménnyel kapcsolatosan, amely szerint „A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát" .

Ezen eljárás indoklásában ugyan – álságosan – a diákok tankötelezettségének teljesítésére és a művelődéshez való jogára hivatkozik, valójában maga teremt a diákok hivatkozott jogait sokkal jobban csorbító, súlyosabb helyzetet, tovább terhelve az érintett intézményekben pályájuk és a gyerekek mellett még mindig kitartó pedagógus kollégákat.

Ezen eljárás egy olyan rendszer látlelete, amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli, s nem képes átérezni annak valódi mélységét, elérendő célját és kívánatos eszközeit.

Ezen eljárás kizárólag a jog betűjére hivatkozik s nem veszi figyelembe a jog szellemét, amely lehetővé tenné az igazi szabadság megvalósulását és a valódi értékek átadását.

Az Ország és a Nemzet felemelkedését csak a saját értékeikkel tisztában lévő és azokat ápoló, igazi párbeszédre nyitott, gondolkodó fiatalok tudják előmozdítani, s ők nem „alattvaló-gyárakban” készülnek, hanem igazi nevelő-oktató munkának köszönhetően nőnek fel, amelynek része az ember saját és mások jogaiért való kiállása is - írták állásfoglalásukban a Líceum tanárai.

(Nyitóképünk a Líceum egy korábbi akcióján készült, a tanárok kezében tartott betűk Luther Márton szavait idézik: „Itt állok, másként nem tehetek”.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet