Tiltsák meg a megállást és a várakozást a tűzcsapoknál! - kérik a tűzoltók

A Lánglovagok Egyesület szerint az is gyakori, hogy az autósok ráparkolnak a föld alatti tűzcsapok aknájára.

Gyakori probléma, hogy az autósok a föld feletti tűzcsaphoz túl közel várakoznak, a föld alatti tűzcsapok aknájára ráparkolnak

- írja közleményében a Lánglovagok Egyesület elnöke, Kis-Guczi Péter.

Egy méteren belül tiltanák meg a parkolást
Mészáros D. Zsolt

Mint hozzáteszi, az autósok arra hivatkoznak ilyenkor, hogy a KRESZ szerint ez nem tilos, de egy belügyminiszteri rendelet leszögezi, hogy

szabadtéren a tűzoltó vízforrások hozzáférhetőségét, akadálytalan megközelíthetőségét állandóan biztosítani kell,

azokat eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad.

Ennek ellenére az is előfordul, hogy a földalatti tűzcsap fölé parkolóhelyet festenek fel. Igaz ugyan, hogy az önkormányzatok néhol kiteszik a "Különösen veszélyes hely” figyelmeztetést is, de ezek a feliratok egy idő után lekopnak, újrafestésük komoly anyagi terhet jelent.

Néha a tűzcsapok is baleset áldozatai lesznek
Tánczos MIhály

A Lánglovagok Egyesület ezért javasolja, módosítsák a KRESZ-t, annak érdekében, hogy

a tűzcsaptól számított 1 méteres sugarú körben – függetlenül attól, hogy útburkolati jel vagy jelzőtábla esetlegesen engedélyezné – járművel való várakozás tilos legyen.

Mint írják, ezt a távolságot a Fővárosi Vízművek belső szabályzata is előírja, mint manipulációs tér, szükségességét egy nyertes pályamunka is igazolja.

Hozzáteszik, a föld feletti tűzcsapok jól felismerhetők, a föld alatti tűzcsapoknál pedig segítség a tűzcsapjelző tábla, amit minden tűzoltó vízforrás közelében elhelyeznek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet