Sopron kedvenc szobrásza Kossuth-díjas!

Ötven köztéri alkotása van Sopronban, a Podmaniczky-házban töltötte gyerekkorát, a Líceumban érettségizett, a városban kezdett el rajzolni, és itt lesz szerelmes. Kutas László Kossuth-díjat kapott!

Kutas László 1936. április 17-én Budapesten született, de a soproni Líceumban érettségizett, a soproni Ágoston Ernő iskolájában tanulta a művészetet és azóta is a leghűségesebb várost vallja otthonának. Egész életében soproninak vallotta magát, erről ebben a cikkünkben is mesélt.

Kutas László soproni érettségijét követően a 1960-ig Gyenes Tamás, majd Pátzay Pál növendéke volt a Képzőművészeti Főiskolán. Stílusa a realista hagyományokra épül, de művei – persze a témától függően – nem nélkülözik a humort sem. Számos műve köztéren valósult meg, illetve magángyűjteményekben található. Köztéri szobrai - köztük több egész alakos - száma meghaladja a nyolcvanat, kisplasztikái, köztük a bájos lánykák, legalább százharminc változatban készültek, érmei számát pedig már ő maga sem tudja. Alkotásai szerethetők, érzelemgazdagok, olykor megdöbbentők és letaglózók, mint a soproni Holocaust emlékmű. Talán mert maga az alkotó is szerethető és tisztelhető. És ez már önmagában nagy dolog!

Enyugat.hu

Kutas László alkotásain mindig az ember áll a középpontban, most végre ő került reflektorfénybe! Gratulálunk a Kossuth-díjhoz!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek