Minden századik magyar diák Ausztriába jár tanulni

Már több mint tízezren vannak.

A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt az osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 fő, tavaly pedig újabb 1367 diákot írattak be.

Mint a G7 írja , ez azt jelenti, hogy miközben Ausztriában ötszörösére nőtt a 2020/21-es tanév és a 2010/11-es tanév között a magyar diákok száma az alap és középfokú oktatásban, addig Magyarországon 14 százalékkal csökkent.

Az osztrák iskolákban tanuló külföldi diákok száma gyorsan növekedett az elmúlt másfél évtizedben: a 2006/07-es tanévben arányuk még csak 9 százalék volt, ami 17-re nőtt a legutóbbiban. Ezen belül a magyar gyerekek száma nőtt a legjobban az elmúlt másfél évtizedben, mintegy nyolcszorosára emelkedett.

A magyar diákok száma az iskolarendszer minden szintjén gyorsan növekszik, de arányuk az általános iskola alsó tagozatában és a politechnikumban a legmagasabb. Mindebből arra lehet következtetni, hogy mivel egyre több fiatal kezdi meg az általános iskolát évről évre, folyamatosan növekedni fog a magyar diákok száma – teszik hozzá a cikkben.

Felhívják a figyelmet arra, hogy csaknem 60 ezren ingáznak naponta Ausztriába dolgozni; nagyon érdekes kérdés, hogy az ő gyerekeik melyik országban járnak iskolába.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet