Légimentés: közelebb a megoldás

Egy jelentős lépéssel közelebb került Nyugat-Magyarország ahhoz, hogy az itt élőkhöz is tizenöt percen belül érjen el baj esetén a a mentőhelikopter. A vármegye közgyűlése támogatói nyilatkozatot fogadott el egy három hónapos programra.

Megér-e havi egy pizzát, hogy időben jöjjön a segítség? - kérdeztük éppen egy éve. Közösségi finanszírozással légimentő bázist építene ki egy vállalkozás annak érdekében, hogy a nyugat-magyarországi régióba is 15 percen belül jusson el a mentőhelikopter. Bár az első felhívásra nem álltak sorba a magánemberek és a vállalkozások sem, a döntéshozók most úgy tűnik bellátták: lépni kell. A vármegye önkormányzatának közgyűlése együttműködési szándéknyilatkozatot kötött a SkyCu Légimentő és Légi betegszállító Egyesülettel az északnyugat-magyarországi régió helikopteres légimentés ellátására. A döntés hátterében az is áll, hogy a pápai légibázis építése - bár régóta ígérik - el sem kezdődött, a sármelléki átkerül Marcaliba, vagyis a nyugat-magyarországi régióba sehogy sem érhet el az ideális tizenöt percen belül a mentőhelikopter.

Mivel túl messze vannak a légimentő bázisok a nyugat-magyarországi régiótól, ezért az itt élő közel nyolcszázezer emberhez nagy eséllyel nem jut el időben a mentőhelikopter. Aki úgy érzi, hogy ez így nincs rendben, az most tehet azért, hogy a helyzet jobb legyen. Erről mi is írtunk korábban.

A SyCu Légimentő és Légi betegszállító Egyesület szakmai partnerével, a TrustAir Aviation Kft.-vel valósítaná meg a légimentési szolgáltatást Északnyugat-Magyarországon.

- Ajánlatunk szakmai megalapozottsága egyértelmű – mondja dr. Túri Péter, a TrustAir Avia­tion ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az állami légimentés kapacitása, a helikopterek száma nem teszi lehetővé egy újabb állami bázis nyitását. Jelenleg hét bázisról kilenc helikopterrel üzemel a légimentés, de az északnyugati fehér folt megszüntetésére nincs kapacitás. Ezt oldaná meg a SkyCU Légimentő és Légi Betegszállító Egyesület, illetve a TrustAir Avia­tion. Utóbbi évek óta foglalkozik nemzetközi légi betegszállítással péri, azaz Győr-Moson-Sopron vármegyei központtal.

- Nyolc éve van Péren a bázisunk, ott vannak a gépeink. A légimentés és légi betegszállítás területén dolgozó szakemberek és civilek 2021-ben hozták létre nonprofit SkyCU Légimentő és Légi Betegszállító Egyesület azzal a céllal, hogy támogadssa és fejlessze a magyar légimentést. Közösségi finanszírozáson alapuló légimentést szeretnénk megvalósítani. Nem egyedi az ötlet, vannak erre már jó példák a világban - említi dr. Túri Péter, aki az elmúlt egy évben a régió polgármestereivel már végigtárgyalta a lehetőségeket.

Tizenöt percen belül kellene segítenie a helikopter személyzetének. Nem mindegy hol szállnak fel...
Pixabay

- A háromhavi működéshez biztosan kell egy plusz havi biztonsági tartalék, hiszen a repült órák száma határozza meg a változó költségeket és már most tudjuk azt, hogy nagy lenne az igény, a riasztások száma gyorsan felpörögne, így 500 ezer euró induló fedezet elérése a cél ahhoz, hogy biztonsággal nekiláthassunk a pilot projektnek. Nem beszélve néhány induló beruházásról, például a személyzetnek kell egy mobil konténer, néhány további eszközt is be kell szereznünk. De a SkyCU-tagok által befizetett támogatói összegekből mindez finanszírozható. Tag lehet cég, vállalkozás vagy egyén is. Magánszemélyek egyszerűen, pár klikkel a honlapon (www.legimentes.hu ) lehetnek tagok, adományozhatnak, míg a cégek ugyanott egy Szándéknyilatkozatot tölthetnek le, amit az adataikkal és a támogatásra szánt összeggel kitöltve visszaküldve vállalnak kötelezettséget a projekt támogatására - részletezi a tudnivalókat dr. Túri Péter.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet