Havi 735 ezer forintért keresnek a kispostákhoz helyi üzemeltetőket

Több mint 2300, kétezer fő alatti magyar településen nincs posta.

A Magyar Posta havi 735 ezer forintot fizet annak a helyi vállalkozónak, aki felveszi tevékenységi körébe azt, amit eddig a Magyar Postának kellett végeznie - írja felhívásában az állami vállalat.

A kezdeményezést partneri programnak nevezik, és abban bíznak, hogy a helyi vállalkozók élnek majd a lehetőéggel. Elsősorban azokra számítanak, akik élelmiszer- vagy egyéb boltokat, szolgáltatásokat működtetnek olyan településeken, ahol nincs postahivatal.

Vállalkozók menthetik meg a kispostákat
Lampért Gábor

Mint írják, több mint 2300, kétezer fő alatti magyar településen nincs postai szolgáltatás, ahová a partneri programmal el tudnák vinni a postákat.

Mi tesszük hozzá, hogy a Magyar Posta zárta be több hullámban a kisebb településeken lévő posták többségét.

Több hullámban zárták be a kispostákat

Tavaly októberben 364 kispostát zártak be a magas energiaárakra, és a magas üzemeltetési költségekre hivatkozva az országban. Szombathelyen négyet, Kőszegen egyet, a megye többi településén még 12-őt.

Tavaly év végén a Magyar Posta felajánlotta, hogy azok a kisposták újranyithatnak, ahol a települési önkormányzat vállalja a költségek felének kifizetését. Január 1-jén így 45 posta nyitott újra az országban, de nem volt köztük Vas megyei.

A Magyar Posta áprilisban bejelentette, hogy bezárják az 1500 fő alatti településeken működő kispostákat. Hagytak azért egy kiskaput, azok a posták megmaradhatnak, amiknek a működtetését (azaz a költségek kifizetését) vállalja az adott önkormányzat. Vas megyében 48 kispostát ítéltek bezárásra.

A bezárások azonban hatalmas felháborodást okoztak, az önkormányzatok sem nagyon tudták megoldani a helyzetet. Hiszen az önkormányzatokat is kivéreztette már az állam, nem tudnak ilyen feladatokat vállalni.

A Magyar Posta közben egyre rosszabb helyzetben van, júniustól már újságot sem árulnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet