Egy kormánypárti javaslat már a 16 éveseknek engedélyezné a vadászatot

Szavazni a jövő héten fognak róla.

Még kiskorú , 16 és 18 év közti fiatalok is vadászhatnának már az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának új, fideszes képviselők által benyújtott javaslatának értelmében - írja a hvg.hu .

Ennek feltétele lenne, hogy egy legalább öt éve érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyvertartási engedéllyel rendelkező, a vadászterületen a kiskorúval együtt tartózkodó felnőtt a sörétes-, vagy legfeljebb 0.22 kaliberű golyós vadászlőfegyverét engedi át nekik , és a vadászat teljes időtartama alatt közvetlenül felügyeli és kíséri őt.

Ugyanez vonatkozik a solymászatra és agarászatra . A rendőrség a fiatalok esetében is megvizsgálja a felkészültségüket és azt, hogy nincs-e valamilyen jogi kizáró ok, de a sportlőfegyver tartására feljogosított kiskorúak esetében a feltételek fennállását külön hatósági vizsgálat nélkül is igazoltnak kell tekinteni.

Az indoklás szerint a vadászat „nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható jelentőségéhez mérten elérkezett az idő a vadászat lehetőségének tizenhatodik életévüket betöltött kiskorúak előtt történő megnyitásához”.

Ez tíz uniós országban ma is lehetséges . „Az egyre inkább elöregedő és ennek következtében az utánpótlás tekintetében jelentős problémákkal küzdő vadásztársadalom többsége is támogatja, hogy az állami vadászvizsga sikeres letétele után, felnőtt felügyelete mellett már a nagykorúság elérése előtt legyen lehetőség a vadászat gyakorlására”.

A bizottság nem először egészít ki törvényjavaslatot olyan ponttal, amelyről korábban nem volt szó , a képviselők sem a plenáris ülésen, sem az illetékes szakbizottságban nem tárgyalhatták meg, és módosító indítványokat sem nyújthatnak be hozzá.

Varju László DK-képviselő is csak a bizottság ülésén tudott tiltakozni, szerinte nem szabad lőfegyvert adni kiskorúak kezébe . A javaslatot két különböző salátatörvénybe illesztik bele: „a hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról” szóló és az „egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról” szóló tervezetbe, melyekről az Országgyűlés a jövő héten szavaz majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet