A hely, ahol mondhatnák, de nem is gondolják senkiről, hogy "reménytelen"

Az emberek nagy része még sosem járt pszichiátriai betegek otthonában és nem is kíváncsi arra, milyen. Pedig érdemes lenne néhány napot eltölteni például az ágfalvi intézményben. Szemléletváltó tapasztalatot szerezhetnének.

A társadalom legelesettebbjeit nem szokták mutogatni. Azt nem is kell, megismerni őket mégis fontos lenne, hiszen csak azon tudunk segíteni, arról tud a többség gondoskodni, amit és akit ismer. Az ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona is olyan intézmény, ami ritkán szerepel a hírekben, pedig a többszöri fenntartóváltás után évek óta a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ telephelyeként működő intézményben közel száznegyvenen élnek. Egy részük itt jár köztünk, csak nem ismerjük fel őket.

- Pszichiátriai betegséggel élő emberek bentlakásos ellátását nyújtjuk ápoló-gondozó, átmeneti és rehabilitációs részleggel - kezdi az otthon bemutatását Szabó Miklós, a diakóniai központ intézményvezetője. Hosszan sorolja az elmúlt évek fejlesztéseit; az energetikai korszerűsítéseket, a tető- és ablakcseréket, a klimatizálást, a mosoda gépeinek teljes cseréjét. Ezek nagyon fontosak, hiszen az itt élők életminőségét javítják és a velük dolgozók munkáját könnyítik meg. De még fontosabbak azok a kevésbé látványos és forintosítható változások, amik főleg az elmúlt egy évben valósultak meg. Olyan "apróságok", mint a színes falak, a sok növény és virág, a kézimunkák a falakon, a szellős és tiszta szobák és közös helyiségek.

Lajos, a mosolygós.
Enyugat.hu

- Nem szeretném, ha egy egészségügyi intézményre hasonlítanánk. Ez egy otthon. Jelenleg 137 ember otthona. Mi itt nem csak úgy tartjuk vagy megőrizzük a ránkbízottakat. Komfortos helyet, perspektívát, strukturált időbeosztást, értelmes és megvalósítható célokat adunk a lakóinknak, persze egyénre szabva, mindenkinek az állapota szerint - magyarázza Pruzsinszky-Nyíri Barbara, az otthon vezetője. Szabó Miklóssal közösen hozzák meg a stratégiai döntéseket, de ő felel a mindennapi működésért. Nincs könnyű helyzetben. A lakók között értelmi fogyatékosok is élnek a pszichiátriai betegségek ezernyi bajával küzdők mellett.

Mindnyájan mások, és más hozzájuk az a bizonyos kulcs is, amivel boldogabban, de mindenképpen kiegyensúlyozottabban élhetnek. Hogy mennyire nem lehet itt uniformizálni a betegeket, jelzi az is, hogy vannak - jelenleg ketten - ágyban fekvők, és vannak kijáró lakók is. Utóbbiak számára szeretnének az intézmény vezetői lakóotthonokat létesíteni. Ezekben önálló, de ellenőrzött életet élhetnének a gyógyszeresen jól kezelhető, aktív korú pszichiátriai betegek. Egyre több a fiatal is a gondozottak között, nekik különösen fontos lenne a visszatérés lehetősége, az, hogy ne hospitalizálódjanak. Mindenesetre a fenntartó pályázati lehetőségekre vár, hogy a gyógyuló fiataloknak a támogatott lakhatás feltételeit megteremtse.

Ervin elmélyülten dolgozik.
Enyugat.hu

- Jó közösség dolgozik itt, képzett és elkötelezett szakemberek. Akik az elmúlt időszakban érkeztek már jól beilleszkedtek, velük együtt igazi csapattá váltunk. De még mindig van szabad státuszunk, főleg a gondozók létszámát szeretnénk emelni. Azt nem mondom, hogy ez egy könnyű munka, de rendkívül hálás. A lakóink túlnyomó többsége minden jó szót boldogan fogad és adja vissza a jónak a többszörösét - állítja az otthon vezetője. Kipróbáljuk - és tényleg. A napos kertben sétáló, a foglalkoztatóban vagy a saját veteményeskertben dolgozó, a társalgóban társasozó felnőttek mind visszamosolyognak az idegenre. Mondjuk az "igazgató néni" még szélesebb mosolyokat kap.

Pruzsinszky-Nyiri Barbara és a társasozók, Ciprián és Krisztián.
Enyugat.hu

Pruzsinszky-Nyiri Barbara közben elmondja, a mentálhigiénés szakemberek többek között a szabadidő értelmes eltöltését szervezik meg. Az otthonban működik egy filmes csapat, akik videóikkal már több díjat is nyertek, működik kézműves csoport, rendszeresen kirándulnak, és lelkész is foglalkozik az itt élőkkel. Önkéntesek is járnak ki az otthonba, nekik köszönhetően van jóga, bibiliaóra, élőzenés foglalkozás, gyógymasszázs. Az Ökumenikusok Ártalomcsökkentő csoportja is jön kéthetente, főleg a fiatalok számára fontos a velük való találkozás.

- Nagyon fontos a lakóink számára, hogy érezzék, feladatuk van. Aki képes rá, dolgozik is, a foglalkoztatóban többféle munkát végezhetnek. Ezzel kiegészítik a zsebpénzüket és hozzájárulnak a lakhatásukhoz. Most a lakók hetven százaléka tud dolgozni. Nagy részük itt bent, de néhányan külső munkahelyekre járnak, például a Vadon Lovasklubba - magyarázza Pruzsinszky-Nyiri Barbara.

Pali bácsi több mint ötven éve él otthonban.
Enyugat.hu

- Igen, mindenki fejleszthető! - vágja rá a laikus kérdésre szinte egyszerre Szabó Miklóssal együtt. Hogy mi kell hozzá? Pénz, paripa, fegyver - ami az ő esetükben is pénzt jelent elsősorban, de mellette szakmai hozzáértést és emberi jóérzést is. A pszichiátriai betegek az egyik leginkább stigmatizált csoport Magyarországon, holott alig ismerjük őket. Ágfalva mindenesetre nyitott intézmény, aki akar, jöhet és segíthet!

Sándor és társai a foglalkoztatóban. Minden forint számít.
Enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet