Évtizedek óta nem gyilkoltak meg annyi nőt, mint tavaly

A gyilkosságok többségét családtag vagy élettárs követi el.

Mintegy 89 ezer nőt öltek meg 2022-ben világszerte – jelentette be az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC). Ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas.

A legtöbb nőt – körülbelül 20 ezret – Afrikában ölik meg, ezt követi Ázsia. Az UNODC adatai szerint a gyilkosságok több mint felét – 55 százalékát – családtag vagy élettárs követi el, míg ugyanez a férfiak elleni gyilkosságok esetében mindössze 12 százalék.

„A nők ellen elkövetett gyilkosságok riasztóan magas száma kíméletlenül rámutat arra, hogy az emberiség még mindig nem győzte le a mélyen gyökerező egyenlőtlenségeket és a nők elleni erőszakot" – áll a szervezet igazgatója, Gáda Váli által jegyzett közleményben, amelyről az MTI írt.

Váli szerint sürgősen foglalkozni kell a rendszerszintű egyenlőtlenségekkel és javítani kell az igazságszolgáltatás vonatkozó részein.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet