Az LMP követeli a kormánytól a Paks II projekt leállítását

A párt szerint a projekt az évszázad legrosszabb üzlete Magyarországon.

Az LMP országgyűlési határozatot nyújt be, amelyben a Paks II. projekt leállítását követeli a kormánytól - jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté a jövő heti dubaji klímacsúcs kapcsán arról beszélt: a kormány gyakran hangoztatja, hogy az atomenergia a klímasemlegességi célokat szolgálja, azonban a megújuló energiákhoz képest az atomenergia nem zöldebb és a klímacélok elérésében sem tud segíteni.

Rámutatott: egy kilowattóra áram előállítása az atomenergia esetében 66 gramm károsanyag-kibocsátást jelent, míg a napenergiánál ez 30, a szélenergia teljes élettartamánál 10 gramm ez az érték.

Ráadásul a megújuló energiára való átállás rövidebb idő alatt megvalósítható, mint egy atomreaktor építése - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus a Paks II. projektet az évszázad legrosszabb üzletének nevezte Magyarországon, mivel a kormány orosz hitelből akarja azt megvalósítani, és mintegy 4800 milliárd forintos költséggel számol.

Jelezte: az LMP a klímacsúcs alkalmából bemutatott tízpontos klímasemlegességi javaslatának hatodik pontja arról szól, hogy meg kell szabadulni az atomenergiától. Helyette épületszigetelési programmal, valamint a megújuló energiákra való átállással lehet küzdeni az éghajlatváltozás negatív kihívásaival - mondta.

Kanász-Nagy Máté szerint az a politika, amely a szénhidrogénektől vagy az atomenergiától teszi függővé az országot, nem a klímasemlegesség és nem is a fenntarthatóság útja, nem egy zöld út Magyarországnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet