Karácsonyi ajándék? Erdogan Budapestre jön az ünnepek előtt

Folytatódik az augusztus 20-án megkezdett tanácskozás.

Erdoğan török elnök december 18-án várhatóan Budapestre utazik a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére, mely az augusztus 20-án megkezdett budapesti tanácskozás folytatása lesz - írta meg az atv.hu.

Mehmet Fatih Kacır ipari és technológiai miniszter a múlt heti magyarországi látogatása után - amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tanácskozott - vasárnap nyilatkozott és optimizmusát fejezte ki a török-magyar kétoldalú árucsere-forgalommal kapcsolatban, ami már megközelíti a 4 milliárd dollárt, “és rávilágít a bizalomra, hogy folyamatosan haladunk a 6 milliárd dolláros célérték felé” - mondta.

A török miniszter "a 6 milliárd dolláros cél” kapcsán kiemelte: arra számítanak, hogy a védelmi ipar jelentős lendületet fog adni e cél felé".

Mehmet Fatih Kacır felidézte, hogy “magas szintű stratégiai tanácsi ülés" volt augusztusban Budapesten, melyen ott volt Recep Tayyip Erdoğan elnök, és a török miniszter elárulta: december 18-án várhatóan folytatódik Budapesten a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülése Erdoğan elnök vezetésével.

Az augusztus 20-ai budapesti magyar-török csúcstalálkozón biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek szerepeltek a napirenden. Erdogan látogatását akkor egy komoly diplomáciai gesztusként értékelték Magyarország felé. Akkor az ATV kérdésére, hogy uniós tafágállamok kormányának minisztereknökeit miért nem hívták meg augusztus 20-ra Gulyás Gergely azt mondta a Kormányinfón: "Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit akarunk".

A Daily Sabah-nak most a török ipari miniszter azt mondta: a decemberre tervezett találkozón az augusztusi látogatáson napirendre került kezdeményezések felgyorsítására helyezik a hangsúlyt, különösen a védelmi ipari együttműködés területén. A két ország között fennálló hosszú távú barátságot külön kiemelve Mehmet Fatih Kacir azt a célt fogalmazta meg, hogy ezt a különböző területeken stratégiai együttműködéssé alakítsák át.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet