Napelem- nem, szabadidőpark viszont lesz Fertőszentmiklóson

Nem voltak sokan a fertőszentmiklósi közmeghallgatáson, de legalább alaposan körül lehetett járni a kisvárost érintő gondokat és örömöket.

A polgármester évértékelőjével kezdődött hétfőn este a közmeghallgatás a fertőszentmiklósi polgármesteri hivatalban. Horváth Tibor elmondta, hogy az utóbbi hónapok a dráguló energiaárakról szóltak, de a jövőbe már optimistán tekint.

Fertőszentmiklós legnagyobb fejlesztése most a templom környékének rendezése. Az önkormányzat megvásárolta a polgármesteri hivatallal szemközti ingatlanokat, és már megkezdte a bontásukat is. A templom előtti parkolót ezekre a telkekre helyezik át, míg a mostani helyén közösségi teret hoznak létre. Kérdésre a polgármester azt is elárulta a tervekről, hogy a templom közvetlen közelében speciális parkolót is ki fognak alakítani, amik az idősek kényelmét szolgálják majd: a kocsiból kiszállva kényelmesen el tudják érni a templom bejáratát.

A templom közelében már bontják a házakat.
Kiss Csaba

Fertőszentmiklóson a gépjárművel áthaladók számára legszembetűnőbb építkezés a 85-ös főút és az Ikva patak közötti területen zajlik. A Velux Zrt. finanszírozásával szabadidőparkot alakítanak ki, amelynek kivitelezése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. A polgármester elmondása szerint a későbbiekben megközelítőleg 13 ezer tő növény fogja színesebbé tenni ezt a területet, azonban ültetésüket már csak tavasszal érdemes elvégezni.

Felmerült egy kutyafuttató hiánya a városban, hiszen bár a település szomszédságában található szőlőültetvények ideálisak a házi kedvencek sétáltatására, azok több utcától távol vannak, és a kutyák számára sem jelentik a legbiztonságosabb helyszínt. A polgármester elmondta, hogy a szabadidőpark nem csak a két-, hanem a négylábúak számára is aktív időtöltést fog jelenteni, hiszen a projekt keretében egy kutyafuttató is létesül a terület Petőháza felőli oldalán. Többekben aggodalmat keltett viszont, hogy a szabadidőpark ártérben épül, és bár az utóbbi években szerencsére nem volt komolyabb árhullám a patakon, ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Horváth Tibor megnyugtatott mindenkit: a tervezéskor ezt is figyelembe vették, és úgy alakítják ki a parkot, hogy annak elemei a töltés szintjén, dombokon fognak elhelyezkedni.

A szabadidőpark a patak árterében épül, de ügyelnek a biztonságra.
Kiss Csaba

A Gesztenye sor járdájának, útburkolatának és közvilágításának kritikus állapotát több lakó is szóvá tette, a polgármester részletes választ adott: az önkormányzat kezdeményezte a terület átvételét a GYSEV Zrt.-től, ha az átadás megtörténik, indulhat a korszerűsítés. De még több rossz állapotban lévő útszakasz van a városban, amik a Magyar Közút tulajdonában vannak, felújításukat akkor sem kezdhetné el az önkormányzat, ha a szükséges pénzügyi források rendelkezésére állnának.

A Gesztenye sor burkolata egyelőre kihívás mindenkinek.
Kiss Csaba

Bár korábban tervben volt - és emiatt a rendezési terv módosítása is megtörtént - egy napelempark létrehozása Fertőszentmiklós-Fertőd-Petőháza határában, de egy kérdés során kiderült, ez a projekt a tervezési fázisban megakadt, a polgármester nem is tartja esélyesnek megvalósulását.

A régiónkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termelői- illetve bolhapiacok iránt Fertőszentmiklóson is mutatkozik igény. Horváth Tibor bejelentette, leszigetelik a település központjában található rendezvénypajtát, így az a későbbiekben alkalmas lesz ilyen jellegű piacok megtartására is.

Idén három traffiboxot is telepítettek Fertőszentmiklóson, ezek a helyiek szerint is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: az autók sebessége csökkent, hatásukra a közlekedésbiztonság nőtt. Kiderült, akár még több ilyen berendezést is szívesen fogadnak utcáikban a helyiek.

Felmerült problémaként, hogy a Vásártéren a Pünkösdi fesztivál miatt elhelyezett reflektorok az év többi napján feleslegesek, hiszen az általuk megvilágított terület használaton kívül van. A polgármester szerint azonban, ha ezeket leszerelnék, a rongálásoknak adnának lehetőséget.

Településképi szempontból kifogásolásolták a beton kandeláberek állapotát, javaslatként elhangzott, hogy jó lenne, ha ezeket sikerülne földkábelekkel és fém oszlopokkal helyettesíteni. A polgármester szerint azonban ez túl nagy költséggel járna, így a beton kandeláberek kiváltása nem szerepel a település tervei között.

Többen elhibázott lépésnek tartják, hogy a demográfiai növekedés hatására egymás után jelölnek ki építési telkeket Fertőszentmiklós központi részén. Elhangzott javaslatként a nagyobb telkek kettéosztása, azonban Horváth Tibor szerint valószínű, hogy ez sok helyen lakossági ellenállásba ütközne. A polgármester is egyetértett azzal, hogy a közterületek gondozása az utóbbi időben nem zökkenőmentes: a korábban elültetett facsemeték közül sok kiszáradt, vagy éppen a törzsük a fűkaszálástól komolyabban megsérült. Átalakítják a közterületfenntartás rendjét és igyekeznek a problémát megoldani.

A közmeghallgatás egyik központi elemeként többször is felmerült az egyéni felelősség fontossága, hiszen sok problémát csak a lakosság tud orvosolni. Ilyen például a közelmúltban egyre súlyosabbá vált patkány-szaporulat, ami az egyik magántulajdonban lévő szarvasmarhatelep miatt alakult ki. Ugyancsak fontos, hogy a helyiek rendbetartsák a házukhoz tartozó közterületet. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a jövőben a jegyző segítségével igyekeznek jobban betartatni a telektulajdonosokkal kötelességeiket. Példaként említette a Kassai utca és a Béke utca közötti Polányi közt, ahol egy ingatlantulajdonos nagy mennyiségű hulladékot halmozott fel a közterületen. Ezt az útszakaszt sokan használják a mindennapi közlekedésükre, és nagyon rossz állapotban van. Ahhoz azonban, hogy ezt a szakaszt fejleszteni tudják, elengedhetetlen a hulladék elszállítása.

A temetőben az elmúlt időszakban számos gondozatlan, elhagyott sírt bontott el az önkormányzat, és ezt folytatni fogják a jövőben is. Mivel ezek a sírok nagyrészt a temető -alapból is zsúfolt - régi részén vannak, a polgármester szerint nem tervezik újbóli kijelölésüket.

December 5-én a szomszédos Petőházán lesz közmeghallgatás, amit minden évben törvényi kötelezettségüknek eleget téve azért tartanak meg a települések, hogy a helyiek elmondhassák véleményüket, problémáikat és örömeiket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet