Megtört a jég: heteken belül bővülhet a NATO

Magyarország sem akarja megakadályozni.

Tobias Billstrom svéd külügyminiszter szerda délelőtt azt nyilatkozta, hogy Törökország "heteken belül" ratifikálhatja a skandináv ország NATO-csatlakozását - írta a Portfolio. Billstrom elmondta, hogy Hakan Fidan török külügyminiszter álláspontja szerint "heteken belül" sor kerülhet a régóta halogatott döntésre. Konkrét időpontot sem Fidan, sem a svéd tárcavezető nem jelölt meg.

Törökország és Magyarország tavaly július óta blokkolja Stockholm csatlakozását a katonai szövetséghez. Ankara ezt azzal indokolta, hogy a Törökországban terrorszervezetként nyilvántartott Kurd Munkáspárt (PKK) több tagja is menedékre lelt Svédországban, illetve az elmúlt időszakban többször is sor került az Iszlám szent könyvének, a Koránnak a nyilvános elégetésére, vagy széttépésére, mely ellen a török kormány szerint Stockholm nem lépett fel elég keményen.

Budapest ilyen konkrét problémákat nem fogalmazott meg, a magyar kormány álláspontja szerint svéd kollégáik egyszerűen "nem tisztelik Magyarországot".

Hazánk ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy "nem fogja utolsóként" ratifikálni az északi állam NATO-csatlakozását. Novák Katalin köztársasági elnök azt is kijelentette, hogy Svédországnak a NATO-ban van a helye.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet