Titokban béketárgyalások kezdődhettek Ukrajna és Oroszország között

Amit az amerikai kormány állítólag ellenez.

Kulcsfontosságú kérdésekben tárgyalhat egymással Oroszország és Ukrajna a lassan két éve zajló háború rendezésével összefüggésben. Legalábbis erről ír egy neves amerikai újságíró egy nemrég megjelent cikkében, több magas rangú személyre hivatkozva. Az írás kitér területi kérdésekre, Ukrajna NATO-csatlakozására, a háború további fenntartásának logikátlanságára, valamint az egyeztetésen részt vevők kilétére – közölte az Index.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró magas rangú amerikai források alapján azt írjta, hogy titokban zajlanak a tárgyalások.

Ugyanakkor továbbra is sok kérdés vetődik fel a lehetséges tűzszünet, illetve a lassan két éve zajló konfliktus rendezését illetően. Seymour Hersh egy másik újságíró, Anataol Lieven hét eleji cikkét is megemlíti írásában, amely arról értekezett, hogy Ukrajna számára egyre inkább szükségessé válik a tűzszünet és a békerendezésről szóló tárgyalás.

Hersh a hivatkozott cikk alapján megemlíti, hogy a Volodimir Zelenszkij vezette ukrán kormány számára rendkívül nehéz helyzet, hogy beleegyezzen a tárgyalásokba, mivel korábban többször is visszautasította az erre irányuló törekvéseket.

Az állítólagos tárgyalás Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, valamint Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnok részvételével zajlik. Hersh hozzáteszi, hogy a tárgyalásokkor a felek a Krím félsziget és négy másik volt ukrán régió Oroszországhoz való csatolásának biztosításáról is egyeztethetnek.

A lehetséges megállapodásban az is szerepel, hogy Moszkva beleegyezik az ukrán NATO-csatlakozásba, de csak azzal a feltétellel, ha nem állomásoznak az Észak-Atlanti szerződés csapatai területén, és csak védelmi célú fegyvereket helyeznek el Ukrajnában.

Seymour Hersh cikkében azt is állítja, hogy Oroszország és Ukrajna között egyetértés van abban, hogy a háború fenntartása „logikátlan”, Vlagyimir Putyin pedig egy olyan megállapodással lenne elégedett, amely a béketárgyalások befejezése után az állomásozó csapatok tartózkodásától függően rögzítené a határokat.

A Pulitzer-díjas szerző egy tárgyalásokon részt vevő amerikai tisztviselőt is idéz, aki úgy fogalmaz:

Ez nem egy hirtelen jött esemény volt. Zaluzsnyij ezt gondosan megtervezte. Az üzenet az volt, hogy a háborúnak vége, és mi ki akarunk szállni. A további eszkaláció ugyanis csak tönkretenné Ukrajna következő nemzedékét.

Seymour Hersh megjegyzi, hogy a Joe Biden vezette amerikai kormány határozottan ellenzi a békemegállapodást, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont egyfajta „jokernek” számít. Ráadásul Hersh információi szerint utóbbinak azt mondták, hogy a problémát a katonák között kell megoldani, a tárgyalás pedig velük vagy nélkülük, de biztosan folytatódik.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet