Hogyan éld túl a vizsgákat?

Az Enyugat.hu túlélőkalauza a vizsgaidőszakra kezdő egyetemistáknak.

Nagyban zajlik a vizsgaidőszak, én is már jó pár vizsgát magam mögött tudhatok. Mindenki máshogy áll hozzá. Valaki lazán veszi és “a kettesnél szebb jegy van, de jobb nincs” mentalitással ül be a terembe, míg mások minden kötelezőt elolvasnak és elmondanak három miatyánkot lefekvés előtt.

Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amik talán segítenek a vizsgák átvészelésében.

I. Tipp: Alvás > Koffein

Fáradtan nem jó vizsgázni, nehezebben tudunk odafigyelni és nyitva tartani a szemünket. Ilyenkor sokan napestig tanulnak és emiatt nagy mennyiségben fogyasztanak kávét és energiaitalt, ami ébren tartja őket.

Okosabb döntés, ha kisebb mértékben fogyasztunk koffeint és inkább korábban fekszünk le és kialusszuk magunkat. Ehhez hozzátartozik a következő tipp.

II. Tipp: Ne utolsó nap álljunk neki tanulni!

Valószínűleg a kötelező olvasmányok nem a kedvenceink. Nagyon sok közöttük unalmas és nehezen érthető. Amikor társadalomelméletből vizsgáztam, utolsó héten álltam neki Jürgen Habermas írását olvasni a színházi kultúra kialakulásáról és csak egyetlenegy kérdés fogalmazódott meg bennem a könyv lapozgatása közben: “micsoda?”

A tanulásnak nem csak azért érdemes korábban nekiállni, hogy végigjárjuk a kötelezőket, hanem, hogy meg is értsük, amit olvasunk. Habermas szövege nehezen volt értelmezhető számomra és még voltak hátra egyéb irományok, így a rendes értelmezésre már nem jutott időm.

Az egyetemen viszont volt olvasókör, ahol ezeket az olvasmányokat közösen megbeszélték a hallgatók és megpróbálták közösen megérteni. Sajnos, nekem ennek időpontjában pont órám volt, de ha akad ilyen alkalom és ráérünk, akkor vegyünk részt a hasonló programokon.

III. Tipp: Órarend-menedzsment

Ez nem minden egyetemre és szakra igaz, de sok helyen magunknak kell az órarendünket összeállítani. Ennek vannak jó és rossz oldalai is. Ha egyetem mellett dolgoznunk is kell, akkor így tudunk időt hagyni arra is, de előfordul, hogy egy tárgyra nem férünk már be, mert megteltek a helyek és így megkésünk az elvégzésükkel.

Az órafelvétel kihat a vizsgák elvégzésére is. Ha sok elméleti tárgyat veszünk fel, az több vizsgát és több tananyagot jelent. Próbáljunk meg egy egyensúlyt fenntartani a kollokviumok (elméleti tárgyak) és a szemináriumok (gyakorlati tárgyak) között, hogy a vizsgákat időben, de zökkenőmentesen el tudjuk végezni.

IV. Tipp: Vizsgák között hagyjunk egy napot

Ha lehetséges, ne egy napra pakoljuk a vizsgáinkat és hagyjunk közöttük egy nap szünetet. Ez persze nem mindig és nem mindenkinek lehetséges, de ha vért izzadunk a vizsgák miatt, nem biztos, hogy jó eredményeket fogunk elérni.

Tavaly három egymás utáni napra raktam a vizsgáimat és akkor kellett megírnom egy beadandót is. A szociológia-pszichológia-képelmélet-médiaetika quadrumvirátus elég megterhelő volt, meg is lett az eredménye: kettes-kettes-kettes-négyes. Ha jobb eredményeket akarunk elérni, szusszanjunk egyet a vizsgák közötti napon.

V. Tipp: Önizalom

A pesszimizmus nem egy pozitív dolog. Tudom, az ég pedig kék, de ha úgy ülünk be egy terembe, hogy “ezt úgyis elbaltázom”, akkor ne lepődjünk meg, ha tényleg ez lesz a kimenetel.

Nem mondom azt, hogy hordjuk fenn az orrunkat és képzeljük magunkat Einsteinnek, de egy egészséges mennyiségű önbizalom fontos a sikerhez. Legyünk magabiztosak és ne izguljunk nagyon, ha értettük a tanult anyagot akkor nincs semmi okunk a pánikra.

VI. Tipp: Ceterum censeo, halál a Neptunra!

A fenti idézet a volt tanszékvezetőmtől származik. A ceterum censeo latinul azt jelenti, különben javaslom. Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg tudod, mi az a Neptun, a szinte minden egyetemen használt egységes tanulmányi rendszer és az apokalipszis ötödik lovasa.

A Neptun nem a legstabilabb és megbízhatóbb felület, vizsgajelentkezésnél különösen rosszul eshet, ha már nincs hely a nekünk szimpatikus vizsgaalkalmakon, mert nem tudtunk időben jelentkezni. Ha lefagy a rendszer, azzal sajnos nem tudunk mit kezdeni, de nézzük rendszeresen a felületet, hátha változik a helyszín vagy az időpont, esetleg új alkalmat hirdetnek meg. És ha nem akar betölteni az oldal, érdemes folyamatosan frissíteni, az F5-ös billentyű ilyenkor a legjobb barátunk.

VII. Tipp: Ne legyünk remeték

Első a tanulás. Ezt valószínűleg sokszor halljuk a szüleinktől, tanárainktól. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ne érintkezzünk a külvilággal és szigetelődjünk el. Nyugodtan üljünk össze vizsgák előtt vagy között egy találkozóra a barátainkkal, a lényeg az, hogy kerüljük a szélsőségeket.

Ne bulizzunk késő estig, de jót tehet nekünk, ha közben érintkezünk embertársainkkal is.

+1. Tipp: Induljunk el inkább korábban

A vizsgákról nem érdemes késni, nem nézik jó szemmel. Ezért célszerű korábban elindulni az egyetemre, hogy a tervezett időpont előtt legalább tíz perccel ott legyünk.

Az sem mindegy, mivel megyünk. Budapesten tanulok, sokszor használom a tömegközlekedést és az egyetemre több út is vezet. A metró több idő, de az alternatíva a busz, ami viszont könnyen keveredhet dugóba. A vizsgákra ezért földalattival mentem, hogy korán ott legyek és ne késsem le egyiket sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű