Orbán már nem az oroszok barátja – mondják az oroszok

"Orbán megígérte, hogy megvétózza a források elosztását, de végül nem segített."

„Nincsenek barátaink, egyedül vagyunk” – mondta Nyikolaj Szevosztyanov orosz politológus az rtl.hu beszámolója szerint a Voenkor Kotenok nevű orosz katonai Telegram-csatornának azután, hogy Brüsszelben csütörtökön egyhangú döntés született az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai uniós segélycsomagról.

„Orbán, akit Oroszország barátjának neveztünk, megígérte, hogy megvétózza a források elosztását, de végül nem segített. Először is azért, mert Orbán nem Oroszország barátja. Orbán tipikus magyar politikus, aki egy NATO-tag ország vezetője. Teljesen természetes, hogy a hosszú távú alkudozás során maga és Budapest számára is a legjövedelmezőbb megoldást választotta, noha korábban Moszkvától jelentős előnyöket kapott – mint utólag kiderült, abszolút üres nyilatkozatokért cserébe” – fogalmazott Nyikolaj.

A politológus szerint Recep Tayyip Erdogan török elnökben is csalódniuk kellett a svéd NATO-csatlakozás megszavazásánál. Úgy folytatta, szerinte ha Donald Trump lesz az amerikai elnök, tőle sem várható, hogy felfüggeszti Ukrajna támogatását. Szevosztyanov úgy véli, a Nyugat eldöntötte, hogy Oroszországot meg kell semmisíteni, Moszkvának veszítenie kell, és a Kelet – India, Kína és az Öböl-menti monarchiák – nem nyerhet. „Semmilyen Trump sem fogja megváltoztatni ezt az irányt, és semmilyen Trump sem akarja megváltoztatni.”

Végül azt fejtegette, hogy Oroszország nem számíthat az Európai Unió összeomlására, a dollár összeomlására, ezeknek annyi az esélye, mint hogy egy aszteroida találja el a Fehér Házat. Annyiban bízhatnak, hogy Erdogan és Orbán a jövőben ismét közelednek majd Moszkvához, próbálva ismét megbízható szövetséges színében feltűnni.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet