Lakni kell - országos pályázat a lakhatásért

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország 'Önkormányzatok a lakhatásért' címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be.

A Covid-járvány, az energiaválság és a magas infláció súlyosbították a megélhetési és lakhatási gondokat, egyúttal az önkormányzatok mozgásterét is jelentősen korlátozták, miközben a lakosság még gyakrabban fordult hozzájuk segítségért. A Habitat azokat az önkormányzatokat keresi, amelyek ennek ellenére sem hagyták cserben lakosaikat és a lehetőségekhez mérten példamutató erőfeszítéseket tettek és hiánypótló jó gyakorlatokat valósítottak meg.

A kiválasztásra kerülő önkormányzatok – vagy az általuk megjelölt helyi intézmények/szervezetek – különböző mintaprogramok megvalósítására kapnak pénzügyi és szakmai támogatást. Három, településméret szerinti kategóriában lehet nevezni; mindegyikben egy pályázót díjaznak:

Nagy- és középvárosok, kerületek:

A 20 ezer fő feletti városok és budapesti kerületek rezsitámogatási és adósságkezelési alapra pályázhatnak, kétmillió forint értékben.

Kisvárosok:

Az 5-20 ezer fős városok nyílászárócserére pályázhatnak nyolc lakásban, négymillió forint értékben.

Községek:

Az 5 ezer fő alatti települések tűzifa támogatási alapra és tároló építésére pályázhatnak, 7,5 millió forint értékben.

A pályázatok értékelését a Habitat munkatársai és egy háromfős szakmai zsűri végzi: Kőszeghy Lea szociológus, Rácz Béla közösségszervező, valamint dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A pályázatokat szociális, intézményi, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok szerint bírálják el, az intézkedések jellege és a települések eltérő adottságainak figyelembevétele mellett.

A szervezet jelentkezésre biztat minden olyan önkormányzatot, amely elkötelezett a lakhatás ügye mellett, hogy minél többekhez eljusson az inspiráló kezdeményezések híre! A Habitat a pályázat lezárulta után egy kiadványt tervez megjelentetni a beérkező jó gyakorlatokból.

2024. április 2. kedd éjfélig várják a jelentkezéseket. A pályázati kiírás , a részletes szabályzat és az űrlap előnézete megtalálható és letölthető a Habitat honlapján , a rövid pályázati adatlapot pedig ezen az online felületen lehet kitölteni és beküldeni. A felmerülő kérdéseket a palyazat_KUKAC_habitat_PONT_hu címen várják.

A Habitatról

A Habitat for Humanity nemzetközi nonprofit szervezetet 1976-ban alapították az USA-ban, azóta már a világ 70 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. Magyarországon, ahol a lakhatási szegénység különböző típusai összesen több mint 3 millió embert érintenek, már 1996 óta működik. A rászoruló családokat közvetlenül támogató terepi mintaprogramjaikkal és szakpolitikai munkájukkal a lakhatási szegénységben élő embereknek segítenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet