Áder János húga is tudhatott a bicskei gyermekotthonban zajló szexuális bántalmazásokról

Később mégis kitüntették az igazgatót. Csókay szerint jól tudott bánni a gyerekekkel.

Nyilatkozott a Népszavának Csókay László, akinek a bicskei gyermekotthon két nevelője már 2011-ben bejelentette a szexuális erőszakot. Ő volt akkor a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője.

Azt mondta a lapnak, azonnal fegyelmi eljárást indítottak. Néhány nap múlva pedig megtették a rendőrségi feljelentést. A rendőrség kilenc hónapon keresztül nyomozott és vizsgálódott az ügyben. Annak a vizsgálatnak az eredménye volt az, hogy nem állapították meg bűncselekmény elkövetését. Ezzel zárult a nyomozás 2012 nyarán. Az akkori munkajogi szabályoknak megfelelően a nyomozás idejére felfüggesztették a fegyelmi eljárást.

Hozzátette, ők azért nem vizsgálódtak aztán tovább, mert úgy gondolták, hogy a rendőrségnek sokkal több és hatékonyabb eszköze van az igazság kiderítésére, mint adott esetben a fenntartónak.

Csókay László nem tudott arról, hogy V. János korábbi munkahelyéről azért volt kénytelen távozni, mert egy anya panaszt tett amiatt, hogy szexuálisan zaklatta a gyerekét. Hangsúlyozta, a rendőrségi vizsgálat után felhívta a figyelmét arra, hogya későbbiekben a gyerekekkel való kapcsolattartás során különösen ügyeljen a gyerekek személyes testi határainak tiszteletben tartására.

A lapnak azt mondta, mindenről tájékoztatta közvetlen főnökét, Pölöskei Gábornét, akinek a bátyja, Áder János 2016-ban államfőként jóváhagyta a később pedofília miatt elítélt igazgató állami kitüntetését, illetve Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettest.

Az igazgatót 2015-ben Bárczy István díjjal tüntette ki a fővárosi önkormányzat.

A 2013-as fenntartóváltás után a fővárosnak gyakorlatilag semmi köze nem volt ezekhez az intézményekhez. Csókay szerint így a javaslat kívülről kellett, hogy érkezzen.

Csókay arra a kérdésre, mennyire számít jó gyermekvédelmi szakembernek, aki csaknem két évtizeden át szexuálisan zaklatja a rábízott gyerekeket, azt válaszolta, hogy külön kell választani a dolgokat.

„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt" - mondta Csókay, aki nyugdíjasként a Sapienta Szerzetesi Hittudományi Főiskolán oktat.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet