Jövő héten döntenek Vásárhelyi János feltételes szabadlábra helyezéséről

A bicskei gyermekotthon volt igazgatója két évvel a teljes ítélet leülése előtt szabadulhat, ha úgy döntenek.

Jövő héten ül össze az illetékes törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa Vásárhelyi Jánost a feltételes szabadlábra bocsátása ügyében - értesült a Válasz Online. A döntés tétje, hogy az elítéltet több mint két évvel a teljes ítélet leülése előtt feltételesen szabadlábra helyezik-e, vagy továbbra is fegyházban kell maradnia.

Vásárhelyi a bicskei gyermekotthon igazgatójaként 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. A volt igazgatót 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték azzal a feltétellel, hogy a büntetés kétharmad részének letöltése után feltételesen szabadulhat. A Székesfehérvári Törvényszék kilenc és fél évet állapított meg Vásárhelyinek, aminek értelmében hat év és két hónap után helyezhető feltételesen szabadlábra. Ahogy a Válasz Online is írja, az ilyen döntéseket az elítélt jó magatartására alapozhatják.

Lap összefoglalja: Vásárhelyi ügye belpolitikai vihart okozott, miután kiderült, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesítette K. Endrét, a volt igazgató bűntársát. Vásárhelyi K. Endrénél elérte, hogy az egyik áldozatot bírja rá vallomása visszavonására. A társadalmi felháborodás hatására lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és református zsinati elnöki posztjáról Balog Zoltán püspök is, aki tanácsadóként támogatta a kegyelmi kérvényt. Távozott a közéletből az elnök döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is, akit a Fidesz európai parlamenti listavezetőjének jelöltek volna.

Lapunk arról is írt, Áder János korábbi köztársasági elnök húga is tudhatott az igazgató elleni vádakról, amikor kitüntették.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet