Nagy ütést kapott Törökországban Erdogan

Az ellenzék erősítette a pozíciót a nagyvárosokban.

„Törökország újjáéledő ellenzéke Erdogant győzte le a sorsdöntő helyhatósági választásokon” – foglalja össze a helyzetet a Reuters újságírója.

A szavazatok többségének megszámlálása után Ekrem Imamoglu 10 százalékponttal vezet a legnagyobb törökországi város, Isztambul polgármesteri versenyében, és az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) megtartotta Ankarát is, országszerte 15 pedig másik polgármesteri széket szerzett.

Imamoglu ellenfele természetesen nem a török elnök, hanem Murat Kurum volt Isztambulban, de győzelme mégis Erdogan kudarcát jelenti.

Isztambul üzent
Wikipédia

Nemcsak azért, mert Kurum a kormánypárt (AKP) jelöltje, hanem mert Imamoglut tartják Erdogan legnagyobb riválisának, aki még éjszaka üzent az elnöknek:

"Ma este 16 millió isztambuli polgár küldött üzenetet mind riválisainknak, mind az elnöknek. Azok, akik nem értik meg a nemzet üzenetét, végül veszíteni fognak".

Az AKP összességében jóval gyengébben teljesített, mint ahogy azt a közvélemény-kutatások jelezték, amiben nagy szerepe lehet a vágtató inflációnak és a csalódott iszlamista szavazóknak.

Az elemzők szerint a helyhatósági választási eredmények jelezhetik törökországi politikai változást, ami azért is érdekes, mert tavaly májusban még úgy tűnt , semmi nem veszélyezteti Erdogan pozícióját.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet