Bitang drága ez a hitel, mégis viszik mint a cukrot

Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg.

Történelmi csúcsra emelkedett a személyi kölcsönök iránti kereslet: 2024 márciusában a hitelintézetektől 56,55 milliárd forint értékben vettek fel személyi hitelt a magyar háztartások. Ez az adat még a „bezzeg évnek” számító 2019 legjobb hónapjának eredményét is felülmúlja: 2019 májusában 55,8 milliárd forint értékű személyi hitel folyósítás történt - emlékeztetett Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az év első három hónapjában a személyi hitelkihelyezés megközelítette a 162 milliárd forintot, ami 28 százalékkal magasabb, mint a 2019-es év január-márciusi adata és közel 50 százalékkal múlja felül 2022-es szinteket.

Kevesen sokat

Az ügyfelek által felvett összeggel szemben a szerződésszám tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A megkötött kontraktusok száma márciusban 22.300 volt, ennél tavaly a nyári hónapokban (június és augusztus között minden esetben) több szerződés köttetett, 2019 márciusában pedig közel 27.500 szerződést írtak alá az ügyfelek a bankokkal. A negyedéves adatok szerint 2019-ben 8 ezerrel több kontraktus született, mint az idén március végéig folyósított 65.000 kölcsön.

Gergely Péter szerint a fentiek alapján látható, hogy a csúcsdöntés jórészt az inflációnak köszönhető. Idén márciusban 1-1 személyi hitel szerződés átlagosan 2,54 millió forintról szólt, 2022 márciusában mindössze 2,11 millió forintos átlagösszeget mutatott ki a statisztika, 2019-ben pedig nem érte el a 2 milliót az átlagos személyi kölcsön szerződések értéke.

Nem érdekes a kamat

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az egy év alatt több, mint ötödével megugró átlagos hitelösszeg annak fényében is furcsának mondható, hogy az ügyfelek számára – a lakáshitel kamatokkal ellentétben – a személyi kölcsön kamatszintjének változása nem hozott érdemi törlesztőrészlet-csökkenést. Az elmúlt év során a bankok alig csökkentették a személyi kölcsönök kamatát: a tavaly januári 19,46 százalékos csúcshoz képest idén márciusban a folyósított személyi kölcsönök átlagos teljes hiteldíj-mutatója (thm) 18,29 százalék volt. A bankok kevesebb mint 120 bázisponttal csökkentették csak a személyi hitelek thm szintjét – noha ma már nem borzolja 25 százalékos infláció és 18 százalékos irányadó kamat a piacok és természetesen a lakossági idegeit.

Gergely Péter emlékeztetett: a személyi kölcsönökre a lakáshitelekkel szemben nincs érvényben thm-plafon, ráadásul addig, amíg az ügyfelek ennyire kamatérzéketlenek, a bankokon sincs komoly nyomás a kamatszintek érdemi csökkentésére.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a lakáshiteleknél egyértelműen 7 százalék alatti thm-szintek mellett épül fel érdemi hitelkereslet, épp ezért a banki verseny itt koncentrálódik, és így a pénzintézetek a 7,3 százalékos thm-plafon alatt kínálják a jelzáloghiteleiket. Emiatt a tavaly tavaszi 9,29 százalékos thm-maximumtól 260 bázisponttal alacsonyabb, 6,71 százalékos thm mellett helyezték ki a bankok lakáshiteleiket idén márciusban. Mindez azt jelenti, hogy a személyi hitelek és a lakáshitelek közötti kamatkülönbözet történelmi magasságokba emelkedett: nem volt még példa, hogy a két hiteltípus thm-szintjei között 11,58 százalékos legyen az eltérés.

A dobogóhoz 14 százalék alatti kamat kell

Persze, kedvezőbb ajánlatot azért lehet találni a piacon. A BiztosDöntés.hu hitelkalkulátora szerint a statisztikában átlagként szereplő 2,5 millió forintot 5 éves futamidőre, havi nettó 350.000 forintos jövedelem igazolása mellett jelenleg a CIB Banknál lehet a legkisebb, 12,29 %-os kamaton felvenni (a thm értéke 13,20%). A Raiffeisen személyi kölcsönét 12,99%-os kamattal igényelhetjük (a thm 14,30%) és az UniCredit Fix Kamat személyi kölcsöne 14,10%-os kamattal elérhető (a thm 15,27%).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet