Holnap elfogadhatják a törvényt, amiben az iskolai mobilhasználatot is szabályozzák

A tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz a tanulók csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálni, a kormány által meghatározott tiltott tárgyakat elvenni.

A tavaszi ülésszak végén, a választás utáni napon dobott be egy monumentális, 91 oldalas módosítócsomagot a kormány, amelybe a katasztrófavédelem átszervezése, az iskolai mobilhasználat szabályozása és a budapesti háziorvosi ügyeleti rendszer átállása is belekerült.

Mint a hvg.hu felhívta a figyelmet rá, a javaslat felhatalmazza a kormányt, hogy minden iskolában és kollégiumban meghatározzon be nem vihető (tiltott) tárgyakat, illetve olyanokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel szabad az órán használni.

Ezek közé tartozna a mobiltelefon is. Az indoklás úgy fogalmaz, hogy "az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt". Ugyanakkor oktatási célból megengedett lenne a mobiltelefonok használata, ahogy a laptopoké, tableteké is. A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz a tanulók csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálni, a tiltott tárgyat elvenni.

Emellett a módosítócsomagban az is szerepel, hogy az állami kórházakban egységes beléptető rendszert vezetnek be annak érdekében, hogy ellenőrizzék az alkalmazottak "munkaidejének betartását, az intézménybe történő be- és kilépését" - derült ki a lap beszámolójából.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet