A Szuverenitásvédelmi Hivatalt nem érdekli, hogy kínai rendőrök jönnek Magyarországra

A hatóság szerint a kínai és a magyar rendőrök csak a turisztikai főszezonban látnak el közös szolgálatot.

Nem érdekli a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy kínai rendőrök érkeznek Magyarországra - ezt a DK kérdésére közölte a hivatal.

Az ellenzéki párt közleményében azt írja, még hetekkel ezelőtt fordultak a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz azért, hogy vizsgálják ki, mit keresnek egy idegen ország rendőrei a magyar utcákon. "A nemzeti szuverenitást ugyanis biztosan nem szolgálja, hogy egy külföldi hatalom fegyveres testületének tagjai nemcsak bejöhetnek Magyarországra, hanem itt szolgálatot is teljesíthetnek" - írták.

A DK szerint a hatóságot mindez nem érdekelte, hiszen válaszukban azt írják, hogy „a kínai és magyar rendőrök a jövőben a turisztikai főszezonban, csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával közösen látnak majd el szolgálatot”. Minderre szerintük az egyre nagyobb, Kínából érkező turistaforgalom miatt van szükség.

A párt közleményében hozzátette, szerintük sérti az ország szuverenitását, hogy kínai rendőrök állomásozhatnak Magyarországon. Mindemellett válaszokat várnak a következő kérdésekre:

 • a Kínai Népköztársaság rendőrei milyen felhatalmazást kapnak?
 • Mit tekint kiemelt turisztikai eseménynek a Hivatal Elnöke?
 • Milyen adatokhoz férnek hozzá az ide vezényelt kínai rendőrök?
 • Láthatják-e az itt élő kínai állampolgárok adatait, illetve magyar állampolgárok személyes adataihoz hozzáférhetnek-e?
 • Milyen létszámú erőt vezényel Magyarországra Kína?
 • Lesz e saját irodájuk, adminisztrációs rendszerük?
 • Mennyi ideig tartózkodnak hazánkban az ideiglenesen ide vezényelt erők?
 • Lesz-e fegyverük, ha igen, azt milyen esetekben használhatják?
 • Végezetül: milyen kényszerítő eszközt használhat egy kínai rendőr egy magyar állampolgár ellen Magyarországon?
 • Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Kérjük válasszon:

  Hozzásszólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet