Annyi a klasszikus szinkronnak?

Nemrég jött például az ötlet, hogy a mesterséges intelligencia segítségével újra Gesztesi hangján tud majd megszólalni Shrek a tervezett 5. részben.

A mesterséges intelligencia megállíthatatlan térnyerése veszélyezteti a magyar szinkron szakma fennmaradását, előbb-utóbb felszámolja ezt a jelentős magyar kulturális értéket – jelentette ki Galambos Péter színész, szinkronszínész, műsorvezető.

Galambos többek között Dwayne Johnson, Vin Diesel és a Jóbarátok sorozatból ismert Ross magyar hangja és abból az alkalomból adott interjút az EJI-nek, hogy a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete szeptember elején a szinkronjogok és a mesterséges intelligencia (MI) összefüggéseiről tanácskozik.

EJI

„A szinkron alapszervezet közelgő tanácskozásán szeretnénk egy javaslatot megfogalmazni a jelenlegi jogi környezet módosítására. Meg fogjuk kérni a színész szakszervezet vezetőségét, hogy képviseljék érdekeinket. Sok reményt azért nem fűzök ahhoz, hogy rövid távon megoldást találunk erre a kérdésre. Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy a klasszikus magyar szinkron a jelenlegi formájában meg fog szűnni mert a fennmaradása a megrendelőknek nem lesz érdekük. Az ezzel foglalkozó stúdiók be fognak zárni, azoknak a színészeknek, akik eddig csak szinkronmunkákból éltek, új hivatást, megélhetési forrást kell keresniük. A közönség pedig meg fogja szokni ezt a helyzetet. Persze lehet, hogy pesszimista vagyok” – mondta.

Érdekesség, hogy amikor néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy tervben van a Shrek 5. része, ami egyfajta reboot is lehet, de a lényeg, hogy számítanak az eredeti szereplőgárda visszatérésére. Ez az eredeti verziónál valószínűleg nem is okoz problémát majd, a magyar szinkronnál viszont igen.

Shreknek ugyanis Gesztesi Károly volt a magyar hangja, aki 2020. január 4-én elhunyt szívinfarktusban, és ahogy a GameStar is írja, egyedi orgánumát hihetetlenül nehéz lenne bárkivel pótolni. Így a mesterséges intelligencia térhódításával nem is olyan meglepő, hogy jött az ötlet: a mesterséges intelligencia segítségével újra Gesztesi hangján szólaljon majd meg Shrek.

Enyugat.hu

Erről a színész volt felesége, Liptai Claudia beszélt nemrég Osváth Zsolt műsorában, de mint mondja, elhatárolódtak az ötlettől.

„Egy az, hogy az nem ő. Az a mesterséges intelligencia, az egy robot. Az egy hazugság. És azzal megágyazzuk egyébként az emberiség sírját, meg a művészet sírját. Meg neki nincs szüksége erre, ő a Shrek marad úgyis. Meg minden marad, ami volt. Szóval nem” – jelentette ki.

Jött azonban egy másik ötlet is. A népszerű tartalomgyártó, Radics Peti követői szerint ő lenne a legjobb választás Shrek új szinkronhangjának, ugyanis több olyan paródiája is volt már, ami a legtöbbek szerint elég jóra sikeredett.

Radics egyszer már elmondta, hogy nem kér a lehetőségből, Liptai legutóbbi nyilatkozata után pedig újra posztolt erről: nem változott a véleménye, de egy feltétellel számíthatnának rá.

„Egyszer már kifejtettem a véleményemet ennek kapcsán és eléggé elutasító voltam. Mostanra azonban változott valami. Még elutasítóbb lettem. De valahol engedékenyebb is. Megtisztelő a kedves publikum részéről, hogy bennem látják a potenciált Gesztesi művész úr által hagyott űr betöltésére, de attól, hogy valami egy paródiában működik, nem biztos, hogy egy mozifilm esetében is siker lenne. Néha valóban sikerült elcsípnem Gesztesi hangjátékát, de ez önmagában nem elég. Egy szinkron paródia esetében jópofa a hasonlóság, de amikor komolyra lenne fordítva a szó, akkor csak egy olcsó utánzat lenne és elégedetlenséget szülne. Egy művész pedig legyen önmaga, ne utánozni próbáljon! Az nem jó a közönségnek és a művésznek se. Gesztesit nem lehet pótolni, ő marad Shrek magyar hangja. Bízom benne, hogy találnak jogi megoldást az AI által nyújtott lehetőség kihasználására. Amennyiben így valósulna meg a projekt, úgy örömmel állnék rendelkezésre hang donorként, hogy ismét visszahozzuk Gesztesi úr orgánumát!”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű