Eladja a soproni önkormányzat a GYIK-ot és a Russ-villát

A keddi rendkívüli közgyűlésen dönthetnek a két értékes ingatlan értékesítéséről.

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalják a soproni képviselők – elképzelhető, hogy zárt ülésen – két értékes soproni ingatlan eladását. A néhány éve felújított GYIK Rendezvényház és a műemlék Russ-villa kerülhet magánkézbe.

Russ János bornagykereskedő nagypolgári villáját Handler Nándor tervei alapján kezdték építeni 1855-ben, de később évtizedekig bővítették újabb épületszárnyakkal is. A Deák tér – Rákóczi utca, Pázmány Péter utca által határolt telek akkor hatalmas volt, mára a villát teljesen körbeveszik az épületek. A jelenleg 2539 négyzetméteres telken áll az összesen 2271 négyzetméternyi összalapterületű épület, várva jobb sorsát.

A Russ-villa állapota nagyon leromlott, de még így is szép.
Töreki Tibor

A háború után államosított villába a zeneiskola költözött, és egészen 2000-ig, az új zeneiskola megépüléséig itt tanultak muzsikálni a soproniak. Az azóta üresen álló műemlék épületről időnként felröppentek hírek, az önkormányzat is próbált pályázat útján pénzt szerezni a felújítására, de semmi sem történt. Egészen eddig: most 355 200 000 forintért bárki megvásárolhatja a nagypolgári villát –, hacsak a képviselő-testület másképp nem dönt, de ez nem valószínű.

A GYIK Rendezvényház a másik eladásra kínált épület, amit a soproni önkormányzat 2019-ben újíttatott fel és korszerűsíttetett 300 millió forintos uniós támogatásból. Az Erzsébet-kert szomszédságában, Winkler Oszkár tervei alapján 1951-ben épült négy textilgyár kultúrházaként. Koncertek, szerelmek, táncok helyszíne volt évtizedeken át (minden soproninak van legalább egy története a házról), de volt szőnyegraktár és bevásárlóközpont is. 1956-ban pedig itt alakult meg a Városi Nemzeti Tanács.

GYIK Rendezvényház: közel egymilliárdért eladó.
Töreki Tibor

A kétszintes, alápincézett épület csaknem hatezer négyzetméteres ingatlanon áll, a ház helyiségeinek alapterülete is több mint 2700 négyzetméter. Az eladásának okáról csak annyit jegyez meg az előterjesztés, hogy indokolt a magánerős hasznosítási lehetőségek keresése... Arról szó sincs az anyagban, hogy a leendő vevőt köti-e bármilyen feltétel, bár az ára alapján ennek nem is lenne realitása. 864 500 000 forint lesz az ára, ha kiírják eladására a pályázatot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet