Pénteken startol az idei Budapest Pride

Egy hónapig tart, a programfelhozatal pedig annyira színes és szerteágazó, mint az LMBTQ közösség maga.

Június 16-án pénteken indul a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál, melynek idei mottója a Vedd vissza a jövőd! A hivatalos megnyitó ünnepség 19 órakor lesz a margitszigeti Kristály Színtéren.

A szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében Majercsik Jojó filmesztéta, Budapest Pride szervező és sajtószóvivő tart beszédet. Az est házigazdája Papp Éva énekes, pék és emberi jogi aktivista lesz.

Felszólal David Pressman amerikai nagykövet, beszédet mond Márton Joci roma LMBTQ aktivista és Szilágyi Liliána önazonos szabadgondolkodó is megosztja gondolatait. A beszédek közt pedig fellép Grecsó Krisztián író, valamint az Amaro Duho együttes is.

Végül, de nem utolsósorban a megnyitón debütál az idei fesztivál kampányfilmje, amit a Budapest Pride csapata Tóth Luca animációs filmrendezővel közösen álmodott meg.

Minden évben a megnyitó ünnepségen adják át a Háttér Társaság díját, amellyel 2005 óta azokat a személyeket tüntetik ki, akik sokat tettek az LMBTQ közösségért.

Pride 2021
Balogh Zoltán / MTI

Az egy hónapos Budapest Pride Közösségi Fesztivál több mint 80 programmal, civil szerveződések, civil szervezetek és magánszemélyek szervezésében várja az érdeklődőket Budapesten és 5 másik városban.

Lesznek színházi előadások, filmvetítések, sportprogramok, történelmi előadások, beszélgetések, workshopok, kirándulások, játékestek, bulik és városi séta - a programfelhozatal annyira színes és szerteágazó, mint az LMBTQ közösség maga.

Mint minden évben, a Pride hónap a Budapest Pride Felvonulással éri el csúcspontját július 15-én. A felvonulást pedig hagyományosan még aznap este a Rainbow Partyval zárják a Budapest Parkban az elfogadás és a szabadság jegyében, a jegyárakkal pedig a Budapest Pride egész éves munkáját támogatjátok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű