Megérdemlik a külön figyelmet: ma van a Mentők Napja

Szinte sosem panaszkodnak, pedig hatalmas súly nyomja a vállukat. Nélkülük bajba lennénk, s az országban élők tudják is ezt. Megbecsülésből nem szenvednek hiányt, de a fizetésük még mindig nincs arányban a munkájukkal.

Ma 73 éves az Országos Mentőszolgálat és 134 éves Magyarország szervezett életmentése. A Mentők napjáról országszerte megemlékeznek, s bár az elmúlt időszakban a civilek egyébként is sokat segítették az állomások dolgozóit, ma megérdemlik a külön figyelmet.

Az országban 255 mentőállomás működik 8500 munkatárssal. A mentők egy év alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba. Utóbbi adatot Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója mondta a közszolgálati televízió műsorában a mentők napján.

Az elmúlt kicsit több mint egy évben bajtársai 1,2 millió esetet láttak el és ugyanennyi koronavírus-mintát vettek le. Csató Gábor elmondta azt is, volt olyan nap, hogy ugyanannyi "egységet" mozgattak a mentésben, mint a mintavételezésben, ami "elképesztő" logisztikai feladat volt.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították. A Mentők napján hagyományosan jutalmakat is kapnak a szolgálat munkatársai.

Kapjanak minél többet, minél többen! Megérdemlik!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet