Jakál Adriennt indítja Sopronban a Párbeszéd és az MSZP

Az előválasztás jelöltje 2018 óta önkormányzati képviselő Sopronban, határozottan felemelte a szavát többek között a Fertő parti beruházás visszásságai ellen.

2013 óta a Párbeszéd tagja, 2014-től a soproni közgyűlés oktatási és kulturális bizottságában dolgozik, 2018-tól önkormányzati képviselő Sopronban - mondta el az enyugat.hu-nak Jakál Adrienn, aki mától hivatalosan is a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltje az előválasztáson. A szókimondásáról ismert fiatal politikus anno azért szállt bele a helyi politikába, mert azt egyre inkább beleszólt az életébe.

- Amikor már egész kicsiben érzi az ember nap, mint nap, hogy a korrupció természetes, és nélküle nem lehet boldogulni. Ahogy láttam, hogy a társadalmi szolidaritás teljesen megszűnik, emberek mennek tönkre a rendszerben és semmi esélyük, mert nem azokba a körökbe tartoznak, akkor döntöttem el: tovább nem lehet csendben, beletörődve figyelni - osztotta meg véleményét.

Jakál Adrienn mától hivatalosan is az előválasztás jelöltje.

Pártja közleményben is tudatta hivatalos jelöltté válását:

"Nap mint nap kemény küzdelmet vív a hatalom embereivel Jakál Adrienn Sopronban, de a harcok csak erősítik őt: eltökélt szándéka, hogy megtörténjen a változás, és 2022-ben már az emberek hatalmáról szóljon a helyi politika.

Tavaly szeptember óta Jakál nem csupán soproni önkormányzati képviselőként dolgozik, hanem immár országos politikai feladatokat is vállal a Párbeszéd elnökségének tagjaként. Sosem riad meg a munkától és a konfliktustól: dinamikus, tapasztalt jelöltként a legesélyesebb arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét.

Politikusként Jakál Adrienn állt ki a leghatározottabban a Fertő tó melletti beruházás visszásságai ellen: ez az a hely, ahol az államnak Mészáros Lőrinc épít közpénzen. Településmérnökként is jól tudja, milyen problémákat okoznak a Fidesz pénzszerző ingatlanberuházásai Sopronban és környékén, és mindent megtesz azért, hogy fellépjen a brutális, a környezetet is romboló hatalmi nyomulással szemben. Folyamatos harcol azért, hogy az önkormányzat az ingatlanberuházásoknál maximális figyelmet fordítson az infrastruktúra kiépítésére is, hiszen az ott élők érdekei a legfontosabbak, azok semmilyen formában nem sérülhetnek. Jakál petíciót is indított, követelve a Fertő tó, a Várkerület, Lővérek és a Széchényi tér rossz tervezési gyakorlatának leállítását.

Bár Sopronban képviselő, rendszeresen járja a választókerület többi települését is, hogy pontosan ismerje azokat a problémákat, amelyeket sok éve nem old meg a Fidesz. Régóta hangoztatja: közösen kell legyőzni az Orbán-rendszert, hogy az embereknek ne okozzon gondot a mindennapi megélhetés, és jusson elég pénz az egészségügyre is.

– Számomra kiemelten fontos a vidék helyzete. Itt, a nyugati határ mellett minden nap látjuk a különbséget a határ túloldalához képest, és érezzük a keleti országrész problémáit is. Én egy olyan országért akarok dolgozni, ahol mindenki meg tud élni a fizetéséből, és ahol senkinek nem kell elhagynia az otthonát azért, hogy boldogulhasson. Megválasztásommal a választókerület lakói nyernének, a környéken ólálkodó Mészáros Lőrinc pedig végre megértené: lehet, hogy papíron gazdagabb, mint az Esterházyak, de a Fertő-tó nem lehet az övé – mondta Jakál Adrienn.

– Önkormányzati képviselőként már bizonyította, hogy tudja, miként kell egy közösséget képviselni, úgyhogy most jöhet számára egy újabb nagy, testhezálló feladat – említette Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, főpolgármester.

– Jakál Adrienn a Fertő tó megóvásáért küzdve is megmutatta azt az elszántságot, amely egyértelművé teszi: ő tudja a legnagyobb eséllyel legyőzni a Fidesz jelöltjét, Barcza Attilát – fogalmazott Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője."

Mi még faggattuk a jelöltet és meg is kaptuk a válaszokat. Arra a kérdésre, hogy mit gondol az ingázókról és a belső migráció okozta feszültségről, Jakál Adrienn kifejtette:

- Ez az a probléma, amit csak valódi vidékfejlesztéssel lehetne megoldani. Olyan valódi faluprogramra van szükség, melynek elsődleges célja, hogy mindenki a lakóhelyéhez legközelebb találhasson munkát, és kényszerből senkinek ne kelljen elhagynia szülőföldjét. Persze olyan bérezéssel, amiből meg is tud élni, hiszen Magyarországon a vidék súlyos mértékben leszakadt: ami Kelet gondja, az a Nyugat problémája, ezt csak országosan lehet megoldani. Helyben a feszültségeket lehet enyhíteni azzal, hogy nem a homokba dugjuk a fejünket, hanem az új helyzetnek megfelelő infrastrukturális fejlesztésekbe fektetünk. Sajnos a jelenlegi hatalom csak a látványos, nagy beruházásokban hisz. Úgy épülnek a lakóparkok, hogy nincs meg hozzájuk a megfelelő infrastruktúra. Ezek hiányát pedig nap mint nap az itt élők tapasztalják meg. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a minap mutatta be a MÖSZ-szel közös, Magyarország helyreállítási tervére vonatkozó valós alternatívát, és nem véletlen, hogy a főpolgármester a gyermekszegénységet említette az egyik legfontosabb kezelendő problémának, a jövő építésébe alulról kell belekezdeni.

S persze a legfontosabb kérdést is feltettük: hogyan akarja elképzeléseit megvalósítani?

- Első ránézésre egyszerű; kormányváltás után a pénz már nem a haverokhoz megy, akkor rengeteg dolgot meg lehet valósítani. De jelenleg is van komoly programunk a Párbeszédben, több mint öt éve hiszünk abban, hogy az Alapjövedelem bevezetése egy működő út, emellett a szociális ellátások átalakításával és a korrupció visszafogásával elkezdhetjük a problémák felszámolását. Lehet, hogy sokan nem hiszik, de a Párbeszéd innovációja volt néhány éve az előválasztás, sokan ebben sem hittek, mégis 2018-ban a Párbeszéd megmutatta, mint egyetlen alternatívát, amivel leválthatóak a hatalom emberei.

- A közösség bevonása a helyi ügyekbe nem lenne egy nagyon megvalósíthatatlan feladat, hiszen nemcsak számos országban alkalmazzák, de például Budapesten is. Ugyanez szerepel a programomban is, a napokban indítunk a Párbeszéddel egy petíciót az emberek bevonására, hogy legyen beleszólásuk lakóhelyük ügyeibe - válaszolta a kérdésre az előválasztás jelöltje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet