Az ingázóknak mától könnyebb lesz az élet

És már a kínai Sinopharm-mal oltottak igazolását is elfogadja Ausztria!

Ma nyitott Ausztria, s ez nyilvánvalóan a beutazási szabályokat is módosította. Próbáltuk összegyűjteni a hasznos informácókat. Ehhez segítségünkre volt az ÖGB Burgenland magyar nyelvű tanácsadó oldala, az osztrák hírforrások és olvasóink jelzései is. (Utóbbit itt is köszönjük!)

Sokaknak jelenthet megkönnyebbülést, hogy bejelentették: a kínai Sinopharm-mal oltottak igazolását is elfogadja Ausztria.

Az ingázók számára visszatér a hét napig érvényes tesztkötelezettség: mindazon ingázók, akik még nem kaptak oltást, illetve akiknek nincs orvosi igazolásuk arról, hogy átestek a betegségen, továbbra is teszttel tudnak beutazni, de szerdától nincs szükség a heti két tesztelésre. Újra hét napig lesz érvényes a PCR és az antigén teszt eredménye is. Fontos: ez csak az csak ingázókra vonatkozik. Aki belépésnél nem tud tesztet felmutatni, belépés után 24 órán belül pótolhatja.

Regisztráció továbbra is szükséges, az ingázóknak 28 naponta, vagy ha bármilyen változás van.

Magyarország kikerült a fertőzöttség szempontjából kockázatosnak ítélt országok közül, így bárki beutazhat mától nemcsak oltással vagy orvosi igazolással, hanem teszttel is (nem ingázóknak 72, illetve 48 óra az érvényességi idő).

Beutazás előtt még szükséges a beutazási regisztráció .

Nem kell a regisztráció, ha váratlan, halaszthatatlan és fontos családi okokból történik a beutazás (pl. szülés, temetés, stb.), átutazás esetén illetve pl. áru- és személyfuvarozást biztosító személyek számára, stb.

Az elkövetkező heteket, talán hónapokat a 3G-szabályként emlegetett előírás határozza meg Ausztriában, nem árt tehát újra átvenni, mit is ez. A beutazás feltétele, hogy vagy tesztelve legyen a beutazó, vagy igazoltan felgyógyult a COVID-ból vagy legyen beoltva az elfogadott vakcinák valamelyikével. A tesztről fentebb már írtunk, a felgyógyulás és fertőzés tényéről orvosi/hatósági igazolást kell német vagy angol nyelven felmutatni, s ez hat hónapon át érvényes. Efogadják az orvosi igazolást (német vagy angol nyelven) pozitív antitest-tesztről is, de ez csak három hónapig érvényes.

Akik már be vannak oltva COVID ellen, azok tesztkötelezettség nélkül utazhatnak be. De! Csak az Ausztria által elfogadott vakcinákra igaz el, azok pedig a következők: Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm. Tehát a Sputnyik egyelőre nem játszik, aki itthon az orosz vakcinát kapta, annak a tesztkötelezettség továbbra is fennáll a beutazásnál!

Az oltási igazolás az első vakcinát követő 22. naptól használható a beutazásra - ez három hónapig érvényes, de a második oltás hat hónappal meghosszabbítja, összesen tehát kilenc hónapra szól az első oltástól számítva). Ha legalább 21 nappal az oltást megelőzően valaki pozitív PCR-tesztet produkál és erről igazolása is van, vagy az oltást megelőzően pozitív antitest-tesztről van papírja, akkor már az oltás napjától érvényes az igazolása.

Minden igazolást német vagy angol nyelven kell bemutatni!Az ÖGB Burgenland szerint a fordítás akkor is elfogadott, ha annak adattartalma a mintának megfelel .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet