Pünkösd ereje

Pelikán Andrásnak, a soproni gyülekezet igazgató lelkészének írásából az is kiderül, hogy negyvenöt fiatal konfirmációját ünneplik az evangélikusok.

A bibliai Pétert úgy ismerhetjük meg, mint aki nem feltétlenül a szavak mestere. Meglett halászember, szakmájában bizonyára jártas, amikor Jézus elhívja őt tanítványának. A halászatot hátrahagyva követi is őt, egészen különleges, exkluzív helyzetekben is mellette van, közelről látja, hallja azt, amit Jézus tesz és tanít. Mégis, mikor szólnia kell, Péter szavai sokáig nem tanúskodnak arról, hogy jó tanítványként már közelítené mesterét tudásban, bölcsességben. Hol indulatai, hol kérdései árulják el, hogy alighanem csak egy töredékét értette meg annak, amit Jézus tanított neki, a passiótörténetben pedig gyengeségében is lelepleződik, mert megtagadja Jézust.

Ilyen előzmények után igazán váratlan fordulat az, hogy Jézus feltámadása és mennybemenetele után a jeruzsálemi sokaság elé mégis ő lép ki és hirdeti az örömhírt, az evangéliumot. Az Újszövetség beszámolója szerint ennek a beszédnek a hallatán jut a Krisztusban való hitre több ezer ember, és megkeresztelkedve ők lesznek az Egyház első közösségeinek oszlopai szerte a világban.

Váratlan fordulat, de nem előzmények nélküli ez: Jézus halála előtt is ígérte a tanítványoknak, hogy segítséget fognak kapni, és pünkösdkor a Szentlélek kiáradása adott erőt Péternek és a többi tanítványnak is, hogy félelmeiket legyőzve tudjanak szólni Jézusról és a vele közösen átélt eseményekről.

A keresztény egyház felekezeti irányoktól függetlenül, egységesen a Szentlélek kiáradását ünnepli pünkösdkor. Az egykor Péter apostol által is megélt csodát, és a hívők közösségében láthatatlanul azóta is számtalanszor megtapasztalt, megújuló csodát. Az erőtlen erőt kap a jóra, az elcsüggedt vigaszt kap a folytatásra. És ebből a csodából szavak formálódnak, melyek hitvallást tesznek az életet átformáló, jóra alakító Krisztusról.

Soproni evangélikus gyülekezetünkben egy ideje a konfirmációi istentisztelet is pünkösdkor van, több tucat fiatal nagy napja ez. Egy egész éves felkészülés végén közösségként állnak meg egy még nagyobb közösség, a gyülekezet előtt. Hisszük, hogy a Szentlélek erejével erősödhetnek meg ezen az alkalmon ők is, hogy később életük fontos pillanataiban tudjanak a jó mellett dönteni. Idén a járványhelyzet miatt a konfirmáló 45 fiatal négy kisebb istentiszteleten kapja meg a megerősítő áldást, így az idei pünkösd különleges színezetet kap: az ünneplő gyülekezet részleteiben, de így hosszabban találkozhat a jövő evangélikus generációval. A fiatalok és a családok ünnepe így válik a nagy gyülekezet közös örömévé, pünkösd ereje így erősíti meg a keresztény egyházat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra