Egy legendás fával kevesebb lett Kópházán

Forrnak az indulatok Kópházán, az érzelmek középpontjában pedig az a hatalmas gesztenyefa áll, ami Mária szobra fölött tartott árnyékot ki tudja hány évtizeden át. A szobrot felújították, a fát kivágták.

Hatalmas fa tartott lombjával árnyékot a Széchenyi-útnak is nevezett régi országút mellett álló Szűz Mária-szobornak Kópházán. Törzse átöleléséhez több emberre lett volna szükség. A kópháziak közül most sokan azt mondják, az a fa hozzátartozott a faluhoz, generációk "nőttel föl" alatta - s egyáltalán: kópházi élőlény volt ő is. Volt, mert a fát kivágták. A helyiek pedig a közösségi hálón találgatják, miért. S nem csak találgatnak, sokan tiltakozásuknak is hangot adnak.

A fák - bármennyire is szeretjük őket - nem épületek, nem lehet őket tatarozni, mégha betegségük gyógyítása lehetséges is. Életük véges, ezt tudomásul kell venni. De az ember kötődik egyes fákhoz, főleg azokhoz, amiknek már történetük, legendájuk is van. A kópházi vadgesztenyefa is ilyen volt. Egy helyi "csodában" volt ugyanis szerepe...

A szobor a vadgesztenyefával a felújítása előtt...
Facebook

A Mária-szobor és a fa mellett haladt el talán már századok óta a húsvéti körmenet. És itt vonultak a templom felé az esküvői menetek is. A kópházi legendárium szerint csoda is történt itt. Nádasdy országbíró örökké beteg, gyenge leánykája sokat járt ugyanis abba a kis kápolnába, ahol a Fekete Madonna szobra állt. Az ájtatos lány fogadalmat is tett, hogy ha meggyógyul, Jézus menyasszonya, azaz apáca lesz. És meggyógyult! Fogadalmát mégsem válthatta valóra, mert atyja akarata szerint férjhez kellett mennie. Az esküvőjére menet azonban villám csapott le, azonnal megölve a menyasszonyt...

A kópháziak szerint ez a történet is itt, a mai szobor közelében történt.

... és után.
facebook

- Én is sajnálom azt a fát, de nem volt a testületnek más választása - mondja Grubits Ferenc, Kópháza polgármestere. A szobor felújítására pályázatot is nyert a falu, két és fél millió forintot költöttek rá.

- Egy másik fa néhány éve kidőlt, nem sok híja volt, hogy agyon nem csapta a szobrot, ráadásul a még állónak a gyökerei bekúsztak a szobor alá és félő volt, kárt tesz benne. Mi mindenesetre bevizsgáltattuk a Soproni Egyetem szakembereivel a gesztenyefát, s a jelentésben azt írták, hogy két-három évet élne még, de az ágai folyamatosan száradnak, letörnek. Veszélyesnek ítéltük a helyzetet és a testület a fa kivágása mellett döntött - foglalta össze a minden csodát nélkülöző hétköznapi esetet a polgármester.

Hát így történt, hogy Kópháza kevesebb lett egy gyönyörű fával, de talán van happy end. Grubits Ferenc ugyanis azt mondta, kettőt is ültetnek a helyére. Igaz, ezek kis vékonykák még, lombjuk is alig van, de így kezdte egyszer az öreg fa is. Mária szobrának viszont még jó ideig igen melege lesz Kópházán...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet