Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű az épülő soproni ipari park

Megjelent az erről szóló kormányrendelet. A Sopronból kivezető út és a harkai út között már látszanak az előkészületek.

A kilencvenes években vált igénnyé, hogy ipari park épüljön a soproni Aranyhegy oldalában. A Soproni Ipari és Innovációs Park már 1997-ben elnyerte az ipari park címet, de a területek értékesítését csak később, az infrastruktúra kiépítése után kezdte meg. Hiába épült meg a kétezres évek elején az Inkubátorház, itt nem váltak be a számítások és inkább lakópark épült az Aranyhegyen - leszámítva azt a néhány vállalkozást, ami még az ezredforduló időszakában ideköltözött.

Közben nem is messze, a főút túloldalán szinte maguktól épültek az üzemek, s alapították meg a Sopron Dél-keleti Ipari Parkot.

Most pedig hatalmas és nemzeti jelentőségű ipari park épül Sopronban.

A Magyar Közlönyben megjelent a kormányredelet, ami a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánítja. Az indoklás szerint a park működése segítheti a gazdaság fejlesztését azáltal, hogy a területén vállalkozások telepedhetnek meg, illetve, mert e vállalkozások indítása munkahelyteremtéssel jár.

Sopronban évek óta tudjuk, hogy még az előző városvezetés tűzte zászlajára egy új ipari park, illetve technológiai centrum építését, de hát egy ekkora beruházás előkészítése időigényes. Meg pénz is kell hozzá. Most mindenesetre a kiemelt státusz meggyorsíthatja a folyamatokat, hiszen így az engedélyezés gyorsabb, sőt, egyes területeken megengedőbb is a normál szabályozáshoz képest.

A technológiai centrum inkubátorházának látványképe.
http://www.inkubatorhaz.sopron.hu/

A kormányrendelet szerint a kiemelt státusz vonatkozik az ipari park kialakításával kapcsolatos építményekre, útépítésre, közmű- és csatlakozásokra, valamint egyéb infrastruktúra-fejlesztésekre. A Harkáról az M85 felé hajtók balról, a Sopronból kifelé tartók jobbról már láthatják a nemzeti jelentőségű építkezés földmunkáit.

Ennek az ipari parknak Innovációs és Technológiai Centrum (ITC) lesz a neve és inkubátorház is épül benne 3,5 milliárd forintért. Az inkubatorhaz.sopron.hu oldal szerint a projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 09. 28.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet