Vizsgálja a közbeszerzéseket

A győri tanszékvezető legújabb kutatásaiban a fizetési és nyilvántartási rendszerek blokkláncalapú megvalósításának elméletével és gyakorlatával foglalkozik.

„Közbeszerzés a 21. század szolgálatában” címmel jelent meg dr. Glavanits Judit, a Széchenyi István Egyetem docensének legújabb kötete. A kutató munkáját ebben a tanévben az elnyert Hegedűs Gyula tudományos ösztöndíj is segítette.

A Széchenyi István Egyetem egyik legrangosabb elismerése a Hegedűs Gyula tudományos ösztöndíj, amelyet a jogelőd Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola alapító főigazgatója emlékének megőrzésére alapítottak 2007-ben. Célja, hogy az intézmény legtehetségesebb, legrátermettebb 45 évnél fiatalabb oktatóit, kutatóit segítse tudományos tevékenységük elmélyítésében. Az ösztöndíjat a most záruló tanévben dr. Glavanits Judit, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Európa Jogi Tanszékének vezetője nyerte el.

- Bár az ösztöndíj nem jár semmilyen kötelezettséggel, én úgy értelmeztem, arra kötelez, hogy a monográfiát befejezzem. Az eljárás októberben ugyan megindult, de a koronavírus-járvány miatt a nyilvános szakaszra csak idén ősszel kerül majd sor. A könyvet nemrégiben vehettem a kezembe, Közbeszerzés a 21. század szolgálatában címmel jelent meg. Szó van benne a közbeszerzés jelenéről, gyakorlatáról és a jövőre vonatkozó trendekről, elképzelésekről és arról is, miként lehetne minél hatékonyabban, a modern technológiák segítségével felhasználni az állami forrásokat – mondta dr. Glavanits Judit.

A tanszékvezető legújabb kutatásaiban a fizetési és nyilvántartási rendszerek blokkláncalapú megvalósításának elméletével és gyakorlatával, valamint az okosszerződések nemzetközi kereskedelmi szerepével foglalkozik. Kifejtette: a blokkláncok kapcsán a legtöbben a kriptovalutákra gondolnak, de a technológia – a megosztott főkönyvi rendszerek – a bitcoinon túl nagyon fontos fogyasztóvédelmi kérdéseket is felvetnek.

- Jogi hiátus tapasztalható ezen a területen. Engem leginkább az foglalkoztat, hogy ki és hogyan fogja védelmébe venni az új technológiában járatlan, de bátor fogyasztókat – fogalmazott. Hozzátette: több országban – például az Egyesült Arab Emírségekben és Szingapúrban – már próbálgatják, hogy a közbeszerzéseket vagy bizonyos beszerzési metódusokat átalakítsanak blokkláncalapúra, így várható, hogy egyre több helyen felmerül a fejlesztés ezen új iránya. A könyvben erről is szó esik.

- A decentralizált főkönyvi technológia (DLT) olyan speciális decentralizált adatbázis, amelynek forrása és validálása több, akár földrajzilag független hitelesítő között kerül elosztásra, így minden rögzített adat (rekord) minden hitelesítőnél rendelkezésre áll. A blokklánc-technológia ennek részhalmazaként értelmezhető: a megosztott adatok kriptrográfiai eljárással kerülnek rözgítésre anonim módon. A népszerű bogár/rovar hasonlattal élve: minden blokklánc DLT-alapú, de nem minden megosztott főkönyvi rendszer blokklánc. Segítségével nagyon magas biztonsági fokkal tudunk adatot tárolni és továbbítani. Sok, az állam számára is rendkívül hasznos eleme van, például a korrupció elleni küzdelem és a gazdaságfehérítés fontos eszköze lehet, valamint az exponenciálisan növekvő adathalmaz tárolására is egyfajta megoldást nyújthat. Ez a jövő egyik legizgalmasabb kérdése” – mondta végül dr. Glavanits Judit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet