Ügyintézés Burgenlandban magyarul? - talán hamarosan

A népcsoportok szabad nyelvhasználatát kéri a tartományi parlamenttől a burgenlandi Zöldek frakciója. A mindennapi ügyintézésben, a dokumentumokban is szorgalmazzák a német mellett a horvát és a magyar használatát.

A tartományi parlamenthez fordult a Zöldek burgenlandi frakciója a népcsoportokkal kapcsolatban. Regina Petrik és Wolfgang Spitzmüller képviselők határozati javaslatban kérik, hogy a burgenlandi törvényhozás támogassa a népcsoporti nyelvhasználatot a nyilvános terekben - írja az ORF.at .

A javaslat szerint a tartományi kormánynak lehetővé kellene tennie a hivatalos dokumentumok kétnyelvű kiállítását a népcsoportok tagjai számára, rendeletben kellene bevezetni a kétnyelvű nyomtatványok alkalmazását a népcsoporti településeken – magyar nyelven Alsóőrben, Felsőőrben, Őriszigeten és Felsőpulyán –, valamint gondoskodnia kellene a népcsoporti nyelvek használatának kiterjesztéséről a közlekedés, a településkép és a mindennapos ügyintézés terén.

Indoklásukban a képviselők felhívják a figyelmet arra, hogy a földrajzi nevek kétnyelvű feliratozását és a népcsoporti nyelvek használatát a hivatalokban törvény garantálja a kisebbségek tagjai számára. Fontos lenne ezért, hogy a népcsoporti nyelvekre ne csak „folklórszámokként“ tekintsenek, hanem tegyék lehetővé, hogy a kétnyelvű településeken a mindennapokban is következetesen alkalmazhassák őket. Így a felnövekvő generáció már magától értetődőként élheti meg, hogy a hivatalos életben anyanyelvén is boldogulhat.

A burgenlandi Zöldek immár másodszor fordulnak javaslataikkal a tartományi parlamenthez. Az első, hasonló tartalmú indítványt a jogi bizottság számos ponton módosította. A burgenlandi törvényhozás többsége által elfogadott verzióból hiányoztak a konkrét intézkedések. A határozatot akkor a Zöldek képviselői nem szavazták meg.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet