174 éve végezték ki az aradi tizenhármat

Festményekkel emlékezünk a magyar történelem egyik leggyászosabb napjára.

Éppen ma 174 éve végezték ki Aradon az 1848-49-es szabadságharc 13 tábornokát, valamint ugyanazon a napon, Pesten kivégzőosztag elé állították Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét is. A kivégzések helye hosszú ideig szigorúan ellenőrzött katonai terület maradt.

A magyar történelem egyik leggyászosabb napjának eseményeit és emlékezetét sok festmény, fotó és illusztráció őrzi. Ezek közül próbáltunk összeszedni pár érdekeset.

Mind közül talán az egyik legismertebb Thorma János Aradi Vértanúk című festménye.

Aradi vértanúk
Wikipedia

A vértanúk levétele a bitófákról azonban már ismeretlen festő műve.

Aradi 13
Wikipedia

Az ítélet végrehajtás pillanatait szintén megörökítették, ahogy Batthyány Lajos kivégzését is.

Aradi vértanúk
Wikipedia
Aradi vértanúk
Nádasdy múzeum

Így nézett ki az aradi vértanúk aláírása.

Aradi 13
tudasbazis.sulinet.hu

Cserna Károly műve a golyó általi halálra ítélt aradi vértanúk kivégzésének helyét örökíti meg, mely a Vasárnapi újság illusztrációja volt 1890-ben. A bástyában a fekete kereszt a kivégzések helyét jelzi.

Aradi vértanúk
Wikipedia

Az aradi vértanúk ideiglenes emlékkövének illusztrációja Arad mellett 1874-ben a Magyarország és a Nagyvilág szépirodalmi és ismeretterjesztő képes hetilap hasábján.

Aradi vértanúk
Wikipedia

Bellony László Talpra Magyar! című festménye az 1848. március 15-i nap eseményeit dolgozza fel.

Aradi vértanúk
Wikipedia

A tizenhárom aradi vértanút ábrázoló pannó, Kéri László festőművész alkotása.

Aradi vértanúk
MTI/Friedmann Endre

Ma Aradon az egykori vesztőhelyen emlékoszlop áll. A vértanúk emlékét a városban a 2004-ben visszaállított, Zala György által alkotott Szabadság-szobor őrzi.

Aradi vértanúk
Wikipedia
Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra