Könyvbemutató és háttérbeszélgetés Pió Mártával kedden a Lisztben

Könyv született a páratlan történelmi eseményeknek és izgalmas találkozásoknak a híradásokból kimaradt történeteiből.

Egy „mázlista” nyugat-magyarországi tudósító legendás pályafutását és titokzatos történeteit ismerhetjük meg a Liszt Caféban január 25-én kedden 18 órától. Pió Márta, aki évtizedeken keresztül tudósította a közmédiát a régió fontos vagy fontosnak vélt eseményeiről, nemrégiben könyvet írt egykori kalandjairól, a televíziózás hátteréről, a riporter szerencséjéről és „ballépéseiről”… Márta egy olyan korban volt gyakorló Újságíró, amikor ezt a szót még nagybetűvel írták.

Pió Márta

A Liszt Caféban élőben is hallhatunk néhány nagy soproni „sztorit”: pl. Pozsgay soproni látogatása, vagy az első rendszerváltozást előrejelző konferencia, amit a Gazdaságkutató Intézet hirdetett meg, ahol később Demján Sándor bejelentette, hogy a teljesen elzárt határmenti Sopronban és környékén különleges gazdasági övezetet szeretne létrehozni. A Páneurópai Piknik sajtóháttere, vagy éppen az a meghívás, ami a Megváltó Sopronba érkezésére szólt, aki kifejezetten a Cseresznye soron lakó autószerelőhöz érkezett volna…

Ez a könyv az 1980-as évektől a közelmúltig tartalmazza azoknak a páratlan történelmi eseményeknek és izgalmas találkozásoknak a híradásokból kimaradt történeteit, amelyeket a szerző átélt.

Az első fejezet a Győri Balett történetéről szól, sikerről, szakításról, újrakezdésről, ahogy azt a köztük élő, velük minden nagy turnéra elutazó riporter látta, ahogy az érintettek elmesélték. Markó Iván megjelenése önmagában revolúció volt. Ezt követően azokat az éveket idézi meg a könyv, amelyekben foszladozni kezdett a szocialista rendszer. A határnyitás, a gazdasági privatizáció sok-sok konkrét történeten keresztül elevenedik meg. Ezt követi az NDK Exodus, amely miatt a határon élt a Tv Híradó győri stábja. Drámai és felemelő esetekről szól ez a rész. A következő téma a Duna elterelés története, eddig sosem hallott esetekkel, tényekkel. A fejezet végén a Felvidék felébredésétől, a Szlovákia megalakulásához vezető időszak időnként humoros, máskor tragikus történetei jelennek meg. Közelről átélheti az olvasó a riportkészítés fortélyait, azt a hátteret, ami a képernyőn sohasem jelenhetett meg.

A második fejezet a nagyvilágan tett utazásokról szól. Avignoni fesztivál, Finnország, Albánia, Morricone megakoncert Gdanskban Lech Walesa-val a backstage-ből. Majd egy államfői út különleges pillanatai Irországban, egy kormányfői körút az USA nagyvárosaiban – magyarok, sztárok és fantasztikus helyszínek következnek.

A harmadik fejezet hírességek gondolatait tartalmazza. Jiří Menzeltől Kányádi Sándoron keresztül muzsikusok, táncosok mondják el véleményüket Európáról, Magyarországról, a kultúra, a mindennapok helyzetéről.

A negyedik fejezet Politikusok, sztorik, szilánkok címet kapott. Habsburgok, pártvezérek bizarr, vagy vicces esetei mellett olyan események szerepelnek, mint a Megváltó Sopronba érkezéséről szóló riport, vagy a borospohárral megvívott rendőrpárbaj.

A könyv 32 színes oldalt tartalmaz a fenti témákról válogatott fotókból.

A belépés díjtalan!

Beszélgetőtárs az egykori riportertárs: Szekeres Kriszta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra