Olyan alacsony az ellenzéki pártok támogatottsága, hogy mérni sem lehet igazán

A Fidesz viszont hasít, és húzza magával a Mi Hazánk Mozgalmat.

" Medián: A választás óta nőtt a Fidesz-tábor, a Mi Hazánk lett a legerősebb ellenzéki párt " - írja csütörtökön megjelent közvélemény-kutatásában a Medián, a kutatás a hvg360.hu számára készült.

Egy nappal később, csütörtökön a Republicon Intézet is kijött egy kutatással , ami szerint a választások után a pártok támogatottsága nagyjából a parlamenti arányoknak és a választási eredményeknek felel meg.

A két elemzés nem hazudtolja meg egymást, ugyanis a márt különbségek a hibahatáron (3,2 százalék) belül vannak. És ezek a különbségek azért hozhatnak ilyen velős megállapításokat, mert az ellenzéki pártok támogatottsága bezuhant. Annyira, hogy alig van köztük, amelyik eléri a parlamenti küszöbnek számító 5 százalékot.

A Mi Hazánk a legerősebb ellenzéki párt?

A Medián elemzése szerint Mi Hazánk 9 százalékon áll, ezzel a legnagyobbra mért ellenzéki erő. Majd a DK 8, a Momentum 7 százalékos eredménnyel következik, utánuk a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6-tal, majd a Jobbik 4 százalékkal.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom 3 százalékkal, az MSZP és az LMP 2-2-vel, a Párbeszéd 1-gyel. Egy százalékot kapott egy „más párt” , 15 százalék pedig nem szavazna, vagy nem tudja.

A DK vezeti az ellenzéket?

A Republicon kutatása azt mutatja, hogy a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A Momentum a teljes népesség körében 7, a Jobbik 5, az MSZP 4 százalékon álltak. A Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága a teljes népesség körében 3-3 százalék. Az LMP 2 százalékon, az MKKP 1 százalékon álltak ugyanitt.

Tehát olyan alacsony támogatottságokat mértek az ellenzéki pártoknak, hogy az esetleges hibahatáron belüli különbség a sorrendet is megváltoztathatja.

Ezért nem érdemes az ellenzéki pártok közti erőviszonyokat elemezgetni, egyelőre egyik sem jutott tovább a sebek nyalogatásánál. Kivéve a Mi Hazánkat, akik bejutottak az országgyűlésbe, ráadásul a Fideszéhez sokban hasonlító üzeneteik, és az a hit, hogy a baloldalnak végleg leáldozott, húzza őket felfelé.

Persze, ha túlságosan megerősödnek, a Fidesz valószínűleg tesz majd róla, hogy előbb-utóbb az MDF vagy a KDNP sorsára jussanak.

A Fidesz hasít, minden az övék

A Medián szerint a Fidesz 57, a Republicon adatai alapján 55 százalékon áll. Ami azt is jelenti, hogy megint itt van a győzteshez jelensége, ami természetes minden választás után.

Végül is, mindegy, hogy 55 vagy 57, a Fidesz magasan vezet, és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben lenne ellenfele.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Közélet