Díjazottak kiállítása nyílik a Festőteremben

Rendhagyó módon a XXII. és a XXIII. Országos Érembiennále díjazott művészeit idén együtt köszöntik a Festőteremben június 19-én. A hagyományokon nem változtatott a rendező Soproni Múzeum, csak a járvány írta felül a megszokott gyakorlatot.

A szervezők nagy örömére beigazolódott, hogy a díjazott művészek számára is fontos ez a megjelenés, fontos a díjakban kifejezett elismerés. A folyamatosság ugyan megbicsaklott, de nem szűnt meg és a vasárnapi seregszemlén idén 7 kiállító helyett 12-vel találkozhat a nagyérdemű.

- A 2019-es XXII. Országos Érembiennále után 2020 kora tavaszán még kiválasztotta a kuratórium a kiállításra szánt szobrokat, reliefeket, elkezdte a katalógust felépíteni, aztán március közepén megállt az élet. A bezártság, korlátozások közepette egy valódi, „off line” kiállításra már nem sok esély maradt - mondta el a kiállítás rendezője, Nemes András művészettörténész.

- Reménykedtünk abban, hogy talán majd ősszel helyreáll az élet… sajnos akkor még rosszabb volt a helyzet. 2021 tavaszán is abban bíztunk, hogy talán mégis megrendezhetjük a kiállítást, de a vírus ismét közbeszólt.

A XXIII. Érembiennálét már a szokásos rendben nyithatták meg, katalógussal, díjakkal. Igaz, nem a Lábasházban, hanem a Festőteremben, de ennek egészen más, sokkal prózaibb oka volt. A Múzeumnegyed rekonstrukciós munkái miatt a Lábasház ideiglenes raktárrá változott. A Covid veszély mára visszaszorult, a negyed épületei elkészülnek, 2023-ra – remélik – minden visszatér a megszokott kerékvágásba. A járvány a díjazott művészek mellett sem ment el nyomtalanul. Személyes tragédiák, könnyebben és nehezebben átvészelt megbetegedések súlyosbították a kiállítók elmúlt két évét. Van, aki nem is tudta vállalni a kiállítást, van, aki pedig műveiben emlékezik meg a nehéz időszakról.

Vasárnap ismét összejöhetnek a szakma kedvelői, és együtt köszönthetik a XXII. és XXIII. Országos Érembiennále díjazott művészeit. Rendező intézményként ez azért is fontos a Soproni Múzeum számára, mert a folyamatosság ugyan megbicsaklott, de nem szűnt meg.

XXII. és XXIII. Országos Érembiennále Díjazott Művészeinek kiállításának megnyitója

2022. június 19., vasárnap 11 óra

A kiállító művészeket köszönti: Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

A kiállítást megnyitja: Dr. Kostyál László PhD művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója.

A kiállítást rendezte: Nemes András művészettörténész.

Helyszín: Festőterem, Sopron, Petőfi tér 8.

A kiállítás megtekinthető: 2022. június 21. - 2022. augusztus 7. keddtől péntekig: 10-től 14 óráig, szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra