Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyaljuk a fagylaltot!

A csoki, a vanília és az eper a sztár.
Hirdetés
Hirdetés

Gombóc Artúr után szabadon: van krémfagyi és gömb alakú, csoki, vanília, túrós málna, sósmogyorós, erdei gyümölcsös, laktóz- és gluténmentes, ovis-, gyerek-, kamasz- és felnőtt adag, sima vagy édes tölcsérben, tejszínhabbal vagy anélkül, színes cukorgyöngyökkel, illetve különböző öntetekkel díszítve.

A fagylaltot nem lehet nem szeretni, se megunni, a hűsítő édességért évtizedek óta boldogan és türelmesen várakoznak az emberek. A kánikula beköszöntével – a tapasztalatok alapján - egyre hosszabb sorok állnak a soproni cukrászdák előtt, akkor is, ha a kötelező másfél méteres távolságot a közeljövőben majd feloldják. A hétvégi fagyi-körképben annak jártam utána, mekkora a forgalom, milyen a kínálat és melyek az idei nyár kedvencei.

Elsőként az Erzsébet-kerthez közeli fagyizó alkalmazottját faggattam. A barátságos hölgy elmondta, április végén nyitottak újra, azóta szinte folyamatos a forgalom. A kedvenc az eper, ami tejmentes, de minden más is fogy. Ha jó az idő, az emberek jönnek fagyizni.

A Várkerület egyik kedvelt fagyizójának pultja mögött kedves fiatal lány mosolyog. Édesanyja a háttérben a hűtőben rakodik. Családi vállalkozás.

- A legelső alkalommal, amikor lehetett, kinyitottunk. 18 féle fagyink van, mindegyik nagyon finom. A vásárlók a túrós málnát, az erdei gyümölcsöt és a puncsot kedvelik leginkább. Szerencsére folyamatos a forgalom – mesélik felváltva. Arra a kérdésre, nem jelent-e gondot, hogy a közelben több üzlet is működik ugyanezzel a profillal, azt válaszolják: ez nem okoz problémát, mindenki mindenkivel jóban van.

Tőlük kétszáz méterre, egy ódon udvarban elfoglalt pincérnél próbálok érdeklődni. A középkorú férfi először azt mondja, most senki nem ér rá válaszolni, majd amikor arról faggatom, van-e forgalom, mindössze ennyit mond:

- Nincs. Nagyon nincs.

A Lövérekben, az olasz krémfagyit kínáló pici boltban szimpatikus, fiatal lány szolgál ki. Azt mondja: a csoki-vaníliából fogy a legtöbb, de sokan szeretik az epret is. Jó a forgalmuk, s bár 11 órától már nyitva vannak, délután 2-től indul be igazán.

A Jereván-lakótelepen több szempontból is különleges az a fagyizó, ahová betérek. Egyrészt hatalmas a kínálatuk: 38 féle jeges édességből lehet választani, másrészt náluk kapható laktóz-fruktóz- és gluténmentes fagylalt is. Ők április vége óta vannak nyitva, de az igazán jelentős hónap eddig a május volt. A hosszú hajú, középkorú hölgy azt mondja, változó, hogy éppen melyik fagyi a kedvenc, de szerencsére mindig van miből választani.

Fertődön, vasárnap 11 óra tájban egy fiatal lány válaszol kérdéseimre, a pult mögül.

- Jelenleg 8 féle édességünk van, most készül a kilencedik. Legjobban a gyümölcsfagyikat keresik és választják a vásárlók, de szívesen kipróbálják az újdonságokat is, például a sósmogyoróst. A forgalom változó. Naponta reggel 8-tól este 9-ig vagyunk nyitva, legtöbben kora délután érkeznek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés