Grillezés, bográcsozás, szabadtéri égetés – Mit szabad és mit nem?

A Vas megyei katasztrófavédelem részletesen elmagyarázza a szabályokat és azok gyakorlati értelmezését.

Bár június 13-tól több ponton módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, a grillezés, szalonnasütés, bográcsozás szabályai nem változtak, továbbra sem kell őket bejelenteni. Ugyancsak maradtak a kerti, szabadtéri égetéssel kapcsolatos szabályok is: vagyis főszabály szerint tilos az égetés.

A részléteket tisztázza a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kedden kiadott közös közleménye.

Bográcsozás, grillezés

A kertben, udvaron grillezni, szalonnát sütni szabad, sőt egy igazán kellemes hétvégi családi program is lehet, ha betartjuk az alapvető tűzvédelmi szabályokat.

A begyújtáshoz használhatunk gyújtóst, fát, faszenet, de a legfontosabb, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A nem épített grillsütőknél, grillkocsiknál figyeljünk arra, hogy az ne tudjanak elborulni, ne legyenek éghető dolgok a közelükben. Lehetőség szerint szeles időben válasszunk más programot , hiszen a hirtelen feltámadó szél a parazsat felkaphatja, messze is viheti, veszélyeztetve ily módon a környező kerteket, épületeket. Mindig legyen kéznél megfelelő oltóanyag , hogy szükség esetén azonnal meg lehessen fékezni az esetlegesen elszabaduló lángokat. Ez lehet víz, föld, homok, de ne felejtsük, olajat és egyéb éghető folyadékot soha ne öntsünk a lángok közé! Ha a gyújtós vagy a fa esetleg nehezebben gyullad be, soha ne próbáljunk benzinnel, vagy egyéb éghető folyadékkal rásegíteni , mert annak súlyos következményei lehetnek: egyrészt rendkívül tűzveszélyes, másrészt balesetveszélyes, harmadrészt mérgező gázokat szabadít fel, negyedszerre pedig ehetetlenné teszi a készíteni kívánt ételt. Fontos továbbá, hogy a sütés végeztével feltétlenül gondosan oltsuk el a lángokat és győződjünk meg róla, hogy nem maradtak vissza izzó, parázsló részek.

Egy klasszikus megoldás
Józing Antal

A bográcsozáshoz sokan használnak gázrózsát vagy gázzsámolyt . Ilyen esetben fontos, hogy csak a kimondottan ahhoz a készülékhez készült gumitömítéseket, illetve tömlőket szabad alkalmazni . Ha a tömítés megérett a cserére, célszerű az újat szakboltban megvásárolni, és az újbóli használat előtt mindig ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz. Csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata! Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel . Gázpalackos grillezésnél fontos, hogy csak hivatalos helyről, ép szeleppel és zárófóliával ellátott palackot szabad beszerezni, illetve azt csak a gyártó által előírt nyomáscsökkentővel szabad használni! Használat után mindig zárjuk el a palackot!

Társasház erkélyén is szabad grillezni , de nem mindegy, hogy mivel. Gázpalackról működő grillt tilos az erkélyen használni . Faszénnel, brikettel, parázsló fával szintén ne grillezzünk az erkélyen . Az erkélyen egy elektromos grillezővel grillezhetünk a legbiztonságosabban , de mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, nézzük meg a társasház házirendjét, hogy nem tiltja-e ezt .

Árnyaltabb a helyzet a szabadtéri bográcsozásnál, szalonnasütésnél . Erdőkben, parkokban, közterületeken kizárólag a kijelölt tűzrakóhelyen lehet tüzet gyújtani ! Itt azonban a fás-füves területek közelsége miatt még inkább ügyelni kell a biztonságra, a fent leírt alapvető tűzvédelmi szabályok betartására!

Változik azonban a helyzet, ha tűzgyújtási tilalom lép életbe: a jogszabály úgy határoz, hogy a fokozott tűzveszély miatt ilyen esetben az erdők és fásítások 200 méteres körzetében még a saját udvarunkon sem szabad grillezni, bográcsozni! Az érvényben levő tűzgyújtási tilalomról mindig aktuális információk találhatók a katasztrófavédelem honlapján.

Mi a helyzet a kerti, szabadtéri égetéssel?

Az ide vonatkozó szabályok sem változtak: továbbra is szigorúan tilos a kertekben égetni . Nem csupán szemetet, de növényi hulladékot, nyesedéket, faágakat is! Egyetlen engedményt tesz a jogszabály: módot ad az önkormányzatoknak a helyi szabályozásra , ilyenkor külön önkormányzati rendelet határozhatja meg, hogy mikor és milyen feltételek mellett lehet égetni a településen.

A tilalom kiterjed a termőföldekre, mezőgazdasági területekre is. A termőföldek és mezőgazdasági területek karbantartásáért a termőföld tulajdonosa és használója felel. Amennyiben egy földterületen azért keletkezett tűz, mert annak megfelelő gondozását elmulasztották, az illetékes hatóság földvédelmi- és tűzvédelmi bírságot szab ki!

Erdőterületeken a tűzgyújtáshoz – a kijelölt tűzrakóhelyek kivételével – az erdőgazdálkodó írásos engedélye szükséges!

A szándékos tűzgyújtás azonban csak töredékét adja a szabadtéri tűzeseteknek , legtöbbször az e mberi figyelmetlenség, gondatlanság eredményezi a tüzet . Éppen ezért a körültekintő magatartás és az alapvető tűzgyújtási szabályok betartása mellett az is kiemelten fontos, hogy a hulladékot is a megfelelő helyre dobjuk el! Hisz ne feledjük: akár egy rossz helyen eldobott cigarettacsikk, egy fűben hagyott üres üveg, vagy egy hajtógázas spray-s palack is maradandó károkat okozhat az anyagi és természeti értékekben!

A Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kéri az embereket, hogy a tűzgyújtás során felelősségteljesen, kellő gondossággal járjanak el, tartsák szem előtt, hogy égő terméket a természetben eldobni, és tüzet felügyelet nélkül hagyni tilos! Kérjük, hogy folyamatosan figyeljék, van-e érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Közélet