Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új fényében tündököl a Szent Orsolya-iskola

Az érvényes tanévhez pedagógusok, diákok és szülők összefogására volt szükség.
Hirdetés
Hirdetés

Az idei tanév egyetlen oktatási intézmény vezetője számára sem volt egyszerű. Dr. Kovács Andrásnak, a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatójának azonban a korábbiakhoz képest lényegesen több, nehezebb és összetettebb feladattal kellett megküzdenie. Ennek egyik oka a koronavírus megjelenésével kapcsolatos távoktatás megszervezése és megvalósítása volt, emellett koordinálni kellett a felújítási munkálatokat és az ezzel járó költöztetést is. Az iskola vezetőjét a szeptembertől júniusig tartó, szokatlan időszak évértékelésére kértem.

- Nem állítom, hogy hasonló tanévet zártunk, mint korábban, hiszen nem túlzás azt mondani, történelmi időket éltünk meg. Jó értelemben vett átlagos tanévnek indult ez is. Tele izgalommal, tervekkel vágtunk bele szeptemberben – mondta dr. Kovács András. - Aztán már az ünnepekre készültünk decemberben, amikor nem sokkal karácsony előtt érkezett a hír, folytatódik a három évvel ezelőtt abbamaradt iskolafelújítás. Örömünk kissé alábbhagyott, amikor kiderült, a karácsonyi szünet végére ki kell ürítenünk a teljes Orsolya téri épületszárnyat. Megvalósíthatatlannak tűnt a feladat. Elsőként az alsó tagozat költözött az egyetem Deák téri épületébe. Egy költöztetőcég bevonásával és széleskörű szülői, illetve pedagógusi összefogással sikerült az új helyszínen is megteremteni oktatás feltételeit. Így történt, hogy a Szent Orsolya Iskola alsó tagozatosai január 8-tól már egyetemre jártak… Ezután következett a gimnazisták, illetve a tanári kar házon belüli költöztetése.

Túl voltunk a féléven és éppen belaktuk a rendelkezésünkre bocsátott épületet, kialakítottuk a megváltozott viszonyokhoz igazított szabályokat, sőt már a március 15-diki műsor főpróbája is lezajlott, amikor március 13-án, pénteken késő este bejelentette a miniszterelnök úr, hogy a koronavírus terjedése miatt bezárják az iskolákat, és hétfőtől digitális távoktatás keretében folytatódik a munka. Vasárnap már intézményünkben is megalakult a digitális munkacsoport. Minden tagozat pedagógusaival külön felelős foglalkozott. Rekordsebességgel több, mint 600 digitális tantermet hoztunk létre. S elkezdődött a pedagógusok, tanulók technikai felkészítése a távoktatásra. Folyamatos technikai segítséget biztosítottunk a tanítóknak és a tanároknak, akik egyszerre tanulták az új rendszert, ismerkedtek a lehetőségekkel és készítették a digitális tananyagot.

A biztos információkat a lehető legrövidebb időn belül igyekeztünk megosztani, illetve a honlapon közzétenni. Így március 15-én már olvasható volt a rendelkezések intézményszintű adaptációja. Ettől kezdve valahányszor új rendelkezés jelent meg, hasonló módon tettük közzé a tudnivalókat. Több tanuló esetében számítógépek kihelyezésével igyekeztünk biztosítani a technikai feltételeket. Ötödik évfolyamtól a tananyag kiküldését az órák kezdésének időpontjára ütemeztük, ezzel az volt a célunk, hogy egyfajta kiszámíthatóságot és rendszert adjunk tanulóinknak. Több pedagógus online órákat is tartott, amelyeken a diákok többsége részt vett. Legfontosabb célkitűzésünk – az egészség megőrzése mellett - az volt, hogy érvényes legyen a tanévünk, hogy végzőseink számára az érettségi vizsgák lehetősége megmaradjon. Minden más ezután következett. Pedagógusok, tanulók, szülők együttes áldozatos, sok erőfeszítéssel járó munkája, közreműködése kellett ahhoz, hogy érvényes tanévet tudhassunk a hátunk mögött. Együttműködés, egymásra utaltság, fegyelmezettség, szabálykövetés, kitartás, a személyes kapcsolatok pótolhatatlansága, nem létezik lehetetlen… - talán ezek lehetnének az elmúlt hetek, hónapok hívó szavai. Egyvalamit bizonyára megjegyeztünk magunkat, a köznevelésből nem lehet kiiktatni a személyes kontaktusokat. Megtanultuk értékelni a körülöttünk lévő dolgokat, személyeket és azóta valószínűleg jobban megbecsüljük az időt…

Szeptemberig megújul és korszerűsödik az Orsolya téri épületszárny. Két udvar lefedésével pedig egy kisebb tornaterem is létrejön, illetve bővül az aula. A következő tanévben a Széchenyi téri épületrészünkben folytatódnak majd a munkálatok. Megtörténik a teljes gépészeti és elektromos felújítás. Korszerűsödik a konyha, duplájára bővül az étterem befogadóképessége, akadálymentesítjük az épületet, a díszterem kisebb színházteremmé alakul. Az eddig használaton kívüli várkerületi kapualj feltárási és restaurátori munkálatai már elkezdődtek. A felújítási folyamat végére, reményeink szerint, hajdani fényében fog tündökölni és visszakapja eredeti funkcióját is. Nem titkolt célunk, hogy intézményünk alapításának 275. évfordulójára, melyet két év múlva ünnepelünk, kívül-belül régi-új fényében – a huszonegyedik század kihívásainak megfelelve - tündököljön Sopron belvárosában a Szent Orsolya Iskola patinás épületegyüttese.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés