Gulyás Gergely: Magyarország kötelezőnek tartja magára nézve a NATO 5. cikkelyét

A kancelláriaminiszter kijelentette, hogy a kormány legteljesebb támogatásáról biztosította Lengyelországot.

Meg kell várni a lengyel vizsgálat eredményét, de addig is teljes az egyetértés a NATO-tagállamok között - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A miniszter felidézte, hogy a múlt héten robbanás volt a Barátság kőolajvezetéknél, aminek következtében leállt a kőolaj szállítása. A leállás ideiglenes volt, nemrég újraindult a vezeték, Gulyás Gergely hangsúlyozta, a MOL és az ország stratégiai tartalékai hónapokig biztosítanák az ellátást.

Kijelentette, miután szerdán rakéta robbant Lengyelországban, a miniszterelnök azonnal összehívta a Védelmi Tanácsot. A honvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot a NATO tagállamok honvédelmi minisztereivel, és a NATO főtitkárával. A miniszterelnök és a külügyminiszter pedig a lengyel kormánnyal beszélt, és Magyarország teljes támogatásáról biztosították Lengyelországot.

A miniszter hangsúlyozta, a jelen ismeretek alapján valószínű, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta robbant fel a lengyel területen. De mindenkinek az az érdeke, hogy minél gyorsabban eredményt hozzon a lengyel vizsgálat.

Gulyás kijelentette, a magyar kormány teljes mértékben kötelezőnek tartja magára nézve a NATO-szerződés 5. cikkelyét.


A NATO-szerződés 5. cikkelye

Az 5. cikkely kijelenti, hogy a NATO tagjai a valamelyikük ellen intézett fegyveres támadást valamennyiük elleni akciónak tekintenek, és megegyeznek abban, hogy azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket, beleértve a fegyveres erő használatát is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet