Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kerékpáros Camino Fertődön

A nem mindennapi időutazáson a titkos gyógyító fát is megtekinthetik.
Hirdetés
Hirdetés

Vankó Imre fertődi ötletgazda rajong a településért, ahol él. Biciklizni is szeret. E két saját élményt összekovácsolva találta ki és szervezte meg a fertődi Camino-t. Tavaly ősszel voltak az első túrák, idén nyáron pedig folytatódnak a kerékpározással színesített városnézések. A különleges eseményen találkozik a főúri és a népi világ. A város két településrészén - Süttörön és Eszterházán - tett időutazás során a biciklizők építészeti, táj- és kertformálási, zenei, irodalmi, valamint szakrális értékekkel ismerkedhetnek. Megtekintik többek között a négy harangú templomtornyot, a gyógyító titkos fát, Cziráky Margit rózsakertjét, Fényes Miklós tündérvilágát, felkeresnek ismert és elfeledett helyeket.

- A túra gondolata abból az elhatározásból született, hogy az ide látogató embereknek egy kellemes kerékpározás közben mutassuk be Fertőd látnivalóit. Szabadon, a friss levegőn, és tulajdonképpen hatékonyan, hiszen gyalog sokkal több időbe és fáradtságba kerülne ugyanezt az útszakaszt megtenni – meséli Vankó Imre. - Tavaly ősszel voltak az első túráink, s akkor még nem is sejtettük, milyen hatalmas kihívás vár mindannyiunkra a Covid- járvány miatt, és mennyire fontosak lesznek a szabadban végezhető tevékenységek. A Fertőd Camino időtartama körülbelül két óra, ám ha a vendégek szeretnék megörökíteni a látottakat vagy útközben pihennének egy keveset, természetesen igazodunk hozzájuk. Az eddigi visszajelzések alapján a részvevők felejthetetlen élményeket szereztek.

- Mielőtt útra kelünk, tartunk egy tájékoztatót, amelyben felhívjuk a jelenlevők figyelmét a biztonságos lebonyolítás szabályaira. A Fő téren a településről, az Esterházyakról, a Széchenyi-családról és Haydn fertődi életéről beszélünk, így felkészítjük a csoportot a további információkra. Utunk a Krími hársfasoron vezet az angolparkba, majd a rózsakert érintésével bejutunk a kastélyparkba, ahol az épített örökségünk, a hercegi majorság, a titkos gyógyító fa, és a léserdő impozáns alléin kerekezünk. Itt a látható emlékekről és az elfeledett építmények keletkezésének legendáiról mesélünk. Érintjük a levendulakertet, ezután átbiciklizünk Süttörbe, ahol megmutatjuk nagy költőnk, Mentes Mihály szülőházát. A templomnál szó esik a poéta munkásságáról, és természetesen bemutatjuk a kegyhelyet, annak sajátos felépítését. Ezután az Esterházy-kastély főbejáratához kerekezünk. A résztvevőkkel megismertetjük a kastély különleges kovácsoltvas kapuját, valamint a patkó alakú épületegyüttest is. Az útvonal hossza körülbelül 9 és fél kilométer.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés