Ausztriában feljött a szélsőjobb

Erre utalnak az alsó-ausztriai tartományi választások.

Vasárnap tartományi választásokat tartottak Alsó-Ausztriában, amit az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyert 39,9% százalékkal. A látszólagos siker azonban jókora kudarcnak számít.

Merthogy – írja az ORF - 1945 óta ez az ÖVP legrosszabb eredménye a tartományban, ami egyben azt is jelenti, hogy a jobbközép párt elvesztette többségét, és kénytelen lesz koalíciós partner után nézni.

Ez a partner vagy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vagy a szocialisták (SPÖ) lesznek.

Alsó Ausztria
Wikipédi

A szélsőjobb FPÖ nagyon feljött, eddigi legjobb eredményét érte el, 24,4%-kal, míg szociáldemokraták 20,8%-kal futottak be a harmadik helyre.

A tartományi parlamentben mandátumhoz jutottak még a zöldek és a liberális NEOS.

A határ közeli Bécsújhelyen sok magyar dolgozik
Wikipédi

Az elemzők többsége szerint a Néppárt népszerűségvesztésének oka nem annyira tartományban, mint országos szinten keresendő: sokan elégedetlenek, ahogy az ÖVP a menekültügyet vagy az Ausztriában is gondot jelentő inflációt kezeli.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet