Rendkívüli: most már tényleg eladó a két meghatározó soproni épület

A többség döntött a GYIK Rendezvényközpont és a Russ-villa eladásáról, hiába voltak ellenérvek. Az ellenzék azt sem értette, miért kell a sok sportegyesület közül csak egyet kiemelten támogatni...

Rendkívüli közgyűlést tartott Sopron képviselő-testülete kedden délután, s ahogy azt előre sejteni lehetett parázs vita alakult ki a kormánypárt és az ellenzék képviselői között. A távhőszolgáltatás díjáról szóló önkormányzati rendeletet gyorsan aktualizálták, miután felére csökkent a távhő ára (nem a lakosságra, hanem egy külön kategóriában szereplő intézményi körre vonatkozik a rendeletmódosítás), a két másik témát viszont nem lehetett gyorsan és könnyen elintézni.

Teljes létszámban és nyílt ülésen tárgyalta a testület a Russ-villa és az ősszel bezárt GYIK Rendezvényközpont eladását ( amiről itt írtunk előzetesen ). Az ellenzéki képviselőknek sok kérdése volt...

- Mennyit költöttek az elmúlt években ezekre az ingatlanokra? - kérdezte elsőként Jakál Adrienn (PM).

- A Russ-villa állagmegóvására 150 millió forintot, a GYIK energetikai korszerűsítésére, szigetelésére 350 millió forintot - válaszolta dr. Sárvári Szabolcs jegyző.

Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde (Momentum) azt kérdezte, mire fordítják az ingatlanok árát, vissza lehet-e majd forgatni a város kulturális életének támogatására? A képviselő azt is tudakolta, az eladásnál kiköti-e az önkormányzat, hogy továbbra is közcélokat lásson el az épület. Igen és igen volt a felelet.

- Ekkora a baj? Nem hittem a szememnek! Két ilyen ikonikus épületet el kell adni? - vette át a szót Simon Zoltán (DK), aki azt is megjegyezte, szerinte a négyzetméterárak nagyon alacsonyak. Kérte, szabjon a város feltételeket az eladáskor, kösse ki, hogy milyen célokra lehet a jövőben használni az ingatlant.

- A baloldal szokta kiárusítani a vagyont! - vágott vissza Farkas Ciprián polgármester. - Mi nem akarunk hitelt felvenni, de meg kell teremtenünk a költségvetés egyensúlyát - indokolta a két épület eladását. Felszólalásából az is kiderült, hogy egymástól független piaci szereplők értékelték fel az ingatlanokat, a pályázatban megszabott árnál pedig többért is el lehet adni az épületeket, de kevesebbért nem. A befolyt összeg felhasználásáról pedig a közgyűlés dönt.

Jakál Adrienn egy hosszútávú bérleti ajánlatot is ajánlott a GYIK esetében, erre viszont az volt a válasz, hogy nem véletlenül adta vissza a modellváltó egyetem az üzemeltetését. Jelentős veszteségeket termelt ugyanis...

- Sok minden más is ráfizetéses a városban, nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk veszteségnek. A GYIK-ban kiállítások, előadások, táborok, rengeteg közösségi program volt. Erre nem lehet azt mondani, hogy veszteség. Hol folytatódnak ezek a programok? - kérdezett újra Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde. Simon Zoltán a nemzeti konzultációra "kidobott" kétmilliárd forintot hozta fel. Jakál Adrienn pedig a választásokig ment vissza, amikor az volt a Fidesz fő érve, hogy azért kell rájuk szavazni, hogy a kormány is támogassa Sopront. Ezt meg is tette, mégis itt van a legtöbb szigorítás: kevesebb busz, felére csökkentett közvilágítás. "Hol van a pénz? Nem arra kaptak megbízást, hogy a város vagyonát kiárusítsák! Tönkreteszik Sopron múltját és eladják Sopron jövőjét!" - fogalmazott kemény kritikával a képviselő, ki is váltva kormányoldali társai felháborodását. A polgármester szerint a szocialisták ennél rosszabb üzleteket kötöttek, a pénz pedig ott van az új uszodában, az M85 gyorsforgalmi útban, a rendészeti központban, a parkolóházban, a Várkerület felújításában többek között.

A vita után végül a fideszes képviselők és Mayer Nándorné független megszavazta a Russ-villa és a GYIK értékesítését. A város kiírhatja rájuk: eladók. A GYIK 864,5 millióért, az egykori nagypolgári műemlék villa 355,2 millióért kerülhet magánkézbe.

A költségvetést érintette a következő téma is, és többek meglepetésére ebből is nagy vita kerekedett. Az előterjesztés a férfi kosárcsapatot üzemeltető kft. és az egyik utánpótlás egyesület támogatásáról szólt. Utóbbit generált kérdéseket az ellenzék padsoraiban. Tavaly ugyanis a Tigrisek Sportegyesület egész éves önkormányzati támogatása volt négymillió, most a gyorssegélyként előirányzott összeg volt nyolcmillió forint. Németh Imre (MSZP) kérdezett először: milyen időszakra és mire kérték az összeget?

Csiszár Szabolcs sportért felelős alpolgármester elmondta, az egyesületek nehéz helyzetbe kerültek a rezsiárak és a támogatások elmaradása miatt. A Tigrisek ráadásul bérlik az edzéseiknek helyet adó csarnokot, alkalmazottjaik vannak, és száz soproni gyerek sportolását szervezik meg. "Ezzel a 8 millióval tudják átvészelni a nehéz helyzetet. Van, aki meg tudja oldani, mert nincs ennyire kiszolgáltatott helyzetben" - fogalmazott az alpolgármester.

De Németh Imre tovább kérdezett: ezek szerint majd még kérhetnek további támogatásokat is?

- Igen, előfordulhat - válaszolta Csiszár Szabolcs, aki többször is hangsúlyozta, a nagyobb egyesületeknek könnyebb, jobban tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A Tigriseket pedig azért is kell támogatni, mert kerekes székes kosarasaik is vannak...

De ez sem volt kielégítő válasz.

Simon Zoltán megjegyezte, más sportegyesületek is nehéz helyzetbe kerültek, mégsem kérik a támogatás dupláját. Ezzel a döntéssel viszont precedenst teremt az önkormányzat.

- Az atléták évek óta kérik a támogatásukat, jobbnál-jobb eredményeik vannak, mégis mostoha körülmények között edzenek. De mondhatnám a jégkorongozókat is, akik jégpálya nélkül maradtak - csatlakozott Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde is az ellenvéleményt megfogalmazók táborához.

Németh Imre módosító indítványt is benyújtott, e szerint a Tigrisek is csak olyan arányban kaptak volna most a támogatási keretből, mint a F.K.L. Kft., vagyis a 2022-es előirányzat egynegyedét. Ez egymillió forint.

Simon István alpolgármester nem értette, miért ez a nagy vita nyolcmillió forint felett. Hiszen Sopron sportváros. "Ha meg tudjuk tenni, hogy támogassuk a sportegyesületeket, akkor meg kell tennünk, pláne, ha gyerekekről van szó" - fogalmazott. Meg is szavazták a támogatásokat, hiába mondta az ellenzék: ezek után joggal kér majd a többi sportegyesület is támogatást - duplán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet