Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hiányzó összeköttetés

Az utóbbi évtizedekben komplett városrészek nőttek ki Sopronban, a kereskedelmi egységekhez viszont csak autóval vagy nagy kerülő árán lehet eljutni.
Hirdetés
Hirdetés

Sopron legújabb városrészei közé tartoznak az Aranyhegy, a Pihenőkereszt és az Apácakert. Ami közös bennük: hiányos az infrastruktúra és távol esnek a legnépszerűbb kereskedelmi egységektől, legyen szó a belvárosról vagy a városszéli bevásárlóközpontoktól. A helyzeten nem segít az sem, hogy a tömegközlekedés gyakorlatilag nem tényező, ezért leginkább autóba kényszerülnek az emberek.

Keszei László

Márpedig manapság pont az lenne a legfőbb cél, hogy csökkentsük a gépjárműforgalmat és csökkentsük egyáltalán az autók számát. Ez alapfeltétele a minőségi életnek, meg persze a környezetvédelemnek is. Közmeghallgatáson illetve online platformokon többször is felmerült, hogy kellene kezdeni valamit a helyzettel, ez viszont mintha süket fülekre találna. A már említett Aranyhegy, Pihenőkereszt és Apácakert légvonalban nincs messze a Győrikaputól, ahol üzletközpontok, éttermek, szolgáltatóegységek találhatóak, viszont a legkönnyebb eljutás ide egyértelműen a 84-es számú főút (részben) belterületi szakasza, azaz az elkerülő. Ezen viszont saját tapasztalatom alapján sem túl kellemes kerékpározni, leginkább a gyakran gyorsulási versenyt rendező, illetve oldaltávot be nem tartó autósok miatt, gyalogolni meg aztán végképp lehetetlen.

Átkötési lehetőség a Szélső utca felé
Keszei László

A Balfi úti körforgalomtól azonban a 84-es úttal párhuzamosan fut egy kis szervízút, mely a környék kiskertjeibe biztosít eljutást. A szervizút ráadásul a vasúti hídnál ösvényként tovább folytatódik, az Ikva partjára kanyarodva egészen az ALDI diszkontig tart. Onnan pedig már évek óta terveznek egy gyalog(-kerékpár)utat a Határdomb út kereszteződéséig, elvégre azért van ott az a gyalogos lámpa is, ahol a gyalogátkelőhely jelenleg még a semmiben végződik. A jelenleg még kiépítetlen, de szemmel láthatóan járt útvonal tökéletesen alkalmas lenne egy részben vegyes használatú, részben (gyalog-)kerékpárút létrehozására.

A szűk keresztmetszet: a vasúti híd
Keszei László

Persze az új útvonalnak is csak akkor lenne bármi értelme, ha aszfaltréteget kapna, megfelelő szélességben, nagyjából a vasúti hídig pedig kiszolgálná a környező telkeket is, tehát csak onnantól lenne kerékpárút. Ráadásként mivel az Ikvának van itt egy hídja is, az Apácakertet is be lehetne kapcsolni egy (megfelelő minőségben kivitelezett) aszfaltcsíkkal az új infrastruktúrába, ezzel közvetlen eljutást biztosítva a már említett kereskedelmi egységekhez, illetve összekötve több városrészt. Az egyetlen szűk keresztmetszet az maga a vasúti híd, de saját, legkevésbé sem szakmai alapú terepszemlém alapján a szélesség még megfelelő lenne, ráadásul mivel a főutat itt még nem újították fel, egy esetleges felújítás során a szalagkorlátot arrébb lehet tenni, így máris felszabadult még egy kis hely.

Kitaposott ösvény a mezőn, fák között
Keszei László

Az új útvonal nem csak a környékbeliek, de a turisták dolgát is megkönnyítené, hiszen a Balfi út, Nemeskúti út, Tómalom utca környékéről is biztonságosan lehetne eljutni kerékpárral az üzletekhez, illetve közvetlen kapcsolatot teremtene az egész városon áthaladó kerékpárúttal, mely most a TESCO-tól indul és Ágfalva felé halad tovább.

Az a bizonyos
Keszei László

Arra a szakaszra, ami pedig az Ikva-patak partján halad, kukákat, padokat és persze közvilágítást is lehetne telepíteni. Hogy hol legyen vegyes használatú út, hol legyen kerékpárút vagy gyalogkerékpárút, azt már nyilvánvalóan a helyi döntéshozóknak és a Magyar Kerékpárosklub szakembereinek kell eldönteni.

Egy lehetséges kerékpáros útvonal
Egy lehetséges kerékpáros útvonal (a fotóra kattintva galéria nyílik)
Keszei László
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés