Az ágfalviaknak is fizetniük kell majd, ha a szomszédos osztrák faluba akarnak menni

Két évre 160 euróba kerül majd az a matrica, amivel át lehet menni Somfalvánál a határon. Csak helyiek igényelhetik.

A somfalvi temető mentén gyalogos zónát alakít ki a helyi önkormányzat. Ennek a munkálatai jelentik az első ürügyet arra , hogy lezárják Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) között a határt. Ezt ugyan az uniós jogok nem engednék, de az egyetlen út, ami a határon átvezet, a somfalvi önkormányzaté.

Thomas Hoffmann, Schattendorf polgármestere örömmel számol be választóinak a helyi lapban a sikerről: megoldás van a Somfalva (Schattendorf) és a szomszédos magyar település, Ágfalva (Agendorf) közti hatalmas forgalomra.

„A temető területén gyalogos zóna kerül kialakításra. Ennek megfelelően pozitív, forgalommal kapcsolatos jelentés már elérhető. A cél a hatósági külön engedélyek kiadatása erre a sétálóövezetre, hogy Schattendorf és Agendorf lakossága továbbra is gyalogos ütemben közlekedhessen ebben a sétálóövezetben. Ezt az eljárást minden illetékes hatósággal tisztáztuk, kifogás nem merült fel” – magyarázza a forgalomcsökkentés alapgondolatát Thomas Hoffmann polgármestere. A kivitelezési munkák 2023. március 1-jén kezdődnek. Ezek körülbelül 12 hétig tartanak. Ebben az időszakban az Agendorferstraße zárva tart.

Az állandó somfalvi és ágfalvi lakosok a tizenkét hét letelte után - legalábbis a somfalviak elképzelése szerint egy matrica megvásárlásával használhatják autóval is a kishatárt. Két évre 160 euróba kerül a mentességet igazoló matrica, amit a somfalvi hivatalban lehet majd megváltani. Az osztrák falu vásárlási utalványok formájában visszajuttatja ezt a lakosságnak.

Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere is levelet írt az ügyben a helyieknek, amiből többek között azt is igyekszik megmagyarázni, hogyan írhat felül egy önkormányzati döntés egy uniós alapjogot.

"Somfalva 2023. március 1-től útépítési munkák miatt lezárja a határhoz vezető utcáját. (...) A kivitelezés után ígéretük szerint a somfalvi és az ágfalvi állandó lakcímmel rendelkező lakosok regisztrációt követően használhatják az útvonalat" - hívja fel a helyiek figyelmét a polgármester- Pék Zsuzsanna hangsúlyozza, többszöri kérés után sem kapott az ágfalvi hivatal írásos, hivatalos tájékoztatást a somfalvi elképzelés megvalósításának részleteiről.

"Valóban, a Schengeni Egyezmény lényege a belső schengeni határok átjárhatósága. Thomas Hoffmann nem a határt zárja le, hanem a települése egy belterületi utcáján korlátozza a gépjármű-forgalmat, melyet képviselő-testületi döntést követően rendelt el" - tartalmazza az ágfalvi polgármester levele, de a magyarázat valószínűséggel nem vigasztalja a helyieket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet